Връчиха годишните награди на Фондация „Васа Ганчева“

Сподели

Фондация „Васа Ганчева“ отличи млади таланти в областта на телевизионната журналистика и публицистика, както и на художествения превод от скандинавски езици. В категория за „Писател и издател“ наградата получи авторът Йордан Радичков, внук на известния български писател, а за редактори призът отиде за списание „Нула 32“.

За седма поредна година Фондация „Васа Ганчева“ oтличи започващи профилираното си обучение млади хора и прохождащи специалисти.

В журито участваха представители на академичната общност като проф. Вера Ганчева и проф. Лилия Райчева. И тази година е било истинско предизвикателство да се отсеят най-добрите.

Вера Ганчева, председател: Te трябва да бъдат разбира се, талантливи, трябва да бъдат жизнени, трябва да се представят много добре, да имат усет за достойнството на своята професия и затова какво всъщност тя би трябвало да носи на обществото и на тях лично.

Отличен с Награда „Васа Ганчева“ за писател и издател е Йордан Радичков, внук на известния български писател. Призът е за приносът му в книгоиздаването, поезията и белетристика. Радичков разкри и какви усилия е трябвало да положи за реализарането на творческия му път.

Йордан Радичков: Абсолютно никакви, когато едни хора проявяват такова голямо уважение към работата ти.

Илия Димитров и Борислава Лозанова получиха награда за редактори на списание „Нула 32“. За новите културно-обществени, идейни и художествени хоризонти пред българската журналистика и публицистика.

Илия Димитров, редактор на списание „Нула 32“: Тайната е именно всичко това, което вече е казано без да рушим традициите, ние да го кажем по нов начин с нови думи и това е целта на нашата работа.

Борислава Лозанова, редактор на списание „Нула 32“: Има смисъл да се правят издания, защото те остават и се съхраняват, и това което е напечатано на страниците е по-важно и по-смислено.

След церемонията организаторите вече мислят за осмото издание на наградите на Фондация „Васа Ганчева“.


Сподели

Related posts

Leave a Comment