В. Береану: Съдът в Румъния оправда Кьовеши, шансовете й растат

Сподели

В Румъния съдът отхвърли всички обвинения срещу кандидата за европейски прокурор Лаура Кьовеши, които правителството на Ливиу Драгня скалъпи. Последното обвинение падна в техния ВСС. Така шансовете на Кьовеши растат за европейски прокурор. Това заяви пред Фрогнюз журналистът Владо Береану.

Наблюдателите считат, че шансовете на Лаура Кьовеши ще бъдат по-големи при избирането на новия ЕП от тези на французина Бонер. Макрон иска да има влияние в ЕС, затова ще иска важен пост. Не го интересува поста главен прокурор, тъй като иска пост в изпълнителната власт. Макрон може да се откаже от кандидата си за европейски прокурор в замяна на важна длъжност в ЕС.

Системата за избор на европейски прокурор е тромава. Първо се правеше избор от 15 юристи, който беше спечелен от Лаура Кьовеши, след това от ЕП. Междувременно се прави избор на кандидат на Съвета на ЕС и тогава бе избран Бонер. Веднага със сформирането на новия европейски парламент ще се възобнови процедурата. Важно е, че всички решения на предходния парламент остават и са валидни.

В България много хора подкрепят Лаура Кьовеши. В интернет има и група „Аз подкрепям Лаура Кьовеши”. Тя е много активна и пише на европейски институции в подкрепа на румънката.

.

Сподели

Related posts

Leave a Comment