Програмисти от „Телетол“: Някой иска да вземе пътищата ни на концесия, застрашена е националната сигурност

Сподели

Ако губим по 1 млрд. лева на година от тол-системата, е застрашена националната ни сигурност. Това казаха програмистите от „Телетол“ Мартин Димитров и Лиляна Деянова пред Люба Кулезич по Евроком.

Двамата разказаха за безуспешните си опити да регистрират фирмата им за събиране на тол-такси. Фрог нюз подробно описа този случай.  Мартин Димитров обясни: „Случващото се с нас премина границата на нас като граждани. Някой престъпи директно закона. Питаха ни: Вие говорили ли сте с хора, защото ако не сте, няма да стане. Говорим за пазар за  84 милиона. Ние казахме, че в тази дейност трябва да има поне  10 фирми. Не може една фирма да е монополист.

С 1 млрд. лв. ние трябва да имаме пътища като в  Германия. Но ако на входа  и на изхода тези пари са завардени от една фирма, това е страшно. Те се уплашиха от едно мобилно приложение. Администрацията се опитва да заблуди хората. Ние виждаме как на КАПШ за втори път й се налага да не изпълни договора си. Вървим в посока, в която тази тол-система ще трябва да се пусне. Но никой няма да е готов за това. Нас ни притеснява дали истинската информация за тол-системата стига до премиера.  Нас ни е срам от това, което се случва. Сам ни е, че децата на една република трябва да кажат, че царят е гол“.

Лиляна Деянова: Нашата битка току-що започна. Мислехме, че нещата са приключили до  момента, в който подписахме договор. Ние се опълчихме срещу ламята администрация. Тол-системата е нещо много полезно. Начинът, по който се правят нещата  е отчайващо. За хора, които са се върнали в България, това е леко разочароващо. Ние нямаме план Б. Виждаме, че чрез тази наша битка, когато има някакъв проблем, не трябва да се примирява.

Идеята на този режим, е да се създаде конкуренция между фирми, които се занимават със софтуер. Самата система трябва да е сигурна. За нас е много страшно, че хората не излизат и не говорят за проблемите. Няма как да е устойчиво да се договаряме. Такива модели не са устойчиви във времето . Някой иска да вземе нашит пътища на концесия. Нас ни плаших с прокуратурата, но няма какво да ни направят. Ние сега сме започнали бизнес. Ние нямаме какво да губим и няма да се примирим.


Сподели

Related posts

Leave a Comment