Игнат Раденков: Ще има ескалация и промени с помощта на външни фактори, есента „балонът“ се пука

Сподели

„В строителството влязаха хора, които не различават тухла от кирпич и направиха големи поразии. Във Варна се разлагат булеварди, трошат се улици, дори бордюрите се разпадат. Училище за пет милиона лева стои необитаемо – не са изпълнени по проект и са намалени размерите на колоните и гредите му. А някои от носещите колони и греди дори не са изпълнени.
Партиите са инструмент на първановци, догановци, борисовци. До есента балонът ще се спука и ще има много сериозна ескалация. Предлагам общонароден протест и шествие пред вратите на ВСС и по примера на Варна да направим такава грамада пред неговите врати, че да се затвори източника на това проклятие.
Сега народът е на ход – мафията или той!

По-възрастните го знаят като героя на социалистическия труд по времето на социализма. Младите не знаят кой е, но има какво да научат от 81-годишния строител на половин България.
Роден е през 1938 г. в Софийско. Трудил се е като миньор и фабричен работник. През 1970 г. свързва съдбата си със Строително-монтажния комбинат – Варна, където е бригадир на най-голямата бригада за строеж на къщи и апартаменти. След голямото земетресение в Стражица неговата бригада въздига къщите на засегнатите. Майсторството на хората му е останало в хотелите на комплексите „Св. св. Константин и Елена“, „Златни пясъци“, „Дружба“, както и в емблематичният за Варна хотел „Черно море“. В момента Игнат Раденков се занимава с частен бизнес и е един от най-непримиримите критици на корумпираната власт.

–    Община Варна отхвърли номинацията Ви за почетен гражданин на морския град, внесена на 9 юли т.г. от инициативен комитет, с мотива, че крайният срок е бил 10 юли. Имат ли за Вас стойност признанията и наградите, връчени от корумпирани и крадливи управници?

–    Точно това исках и аз да кажа! Думите ми прочетохте! Казах на инициаторите, че имам най-голямото признание – освен „Герой на социалистическия труд“, съм определен от авторитетно жури за един от 100-те човека с принос към Варна и варненци при едно много демократично гласуване. Предложени бяха 100 номинирани и още 280 човека от варненската общественост. За мен този въпрос е решен. Но по-важното е това, което казвате вие – не може да обсъждаш Игнат Раденков с построеното в „Св. Константин и Елена“, „Черно море“, „Стражица“ и да си един човек, случайно попаднал във властта, който не може един гвоздей да сложи, за да си закачи шапката. И този човек ще съди! Той няма нито критерий, нито виждане за мащабност, за обществена полезност. 

–    Едва ли някой разбира повече от строителство, за това Ви питам: какво мислите за градежите и ремонтите във Варна и кварталите? Защо след първия дъжд центърът стана плавателен, защо огромно новопостроено училище стои неизползваемо, заради пукнатина, която е животозастрашаваща за учениците?

–    Това е много сериозен въпрос и ние воюваме за отговорите съвсем съзнателно, защото повечето  в нашето Обединено гражданско сдружение сме хора от строителния бранш. В строителството влязаха хора, които не различават тухла от кирпич и направиха големи поражения. Едно земетресение да стане и то от четвърта степен, вярвайте, че ще има много сериозни поражения, защото тези хора, водени от печалбата, нарушаваха конструкцията. Подцениха проблема с качеството. Тук във Варна се разлагат булеварди, трошат се тротоари,  дори бордюрите се разпадат. Падат покриви, падат таваните на класни стаи. И най-вече новопуснато училище през 2012 г. за пет милиона лева. И не кой да е, а родителите надават вой и отказват да изпращат децата си там. Чета показанията на конструктура, който казва: „Не са изпълнени по проект и са намалени размерите на колоните и гредите“. А някои от носещите колони и греди дори не са изпълнени! Можете ли да си представите за какво става въпрос?

–    Ходила съм в тази сграда и видях…

–    За конструкция на училище, в което има няколко стотин деца. Казаха, че и тази година училището няма да стане и децата за втора поред година ще учат на други места. Милион и половина ще ни струва поразията, но питаме: падна тавана на училище, падна тавана на детска градина „Мир“, тротоари се разлагат, оградата на границата пада, 40 санирани блока са с паднала топлоизолация – какво ви говори това? Това се подценява. Милиарди се влагат в пътища, в училища и детски заведения, но това става безпредметно, заради лошото изпълнение. За новопостроената магистрала „Марица“ са отделени 1 милион за новото трасе, което пропада! Къде е строителният надзор? Къде е инвеститорският контрол? Авторският надзор? Всичко е много сериозно, но училище „Васил Левски“ е показателно и нямаме такъв аналог в сто годишната си история. Нова сграда да е неизползваема. Това за мен показва, че липсва всякакъв контрол, че държавата ни е на автопилот.

–    Като непримирим критик на управлението, при това значима личност,  не се ли опитаха да ви озаптят, да ви купят дори, както направиха с много други критикари на властта?

–    Казвам ви конкретно. Съвсем не са случайни думите на един старозагорски генерал от МВР, който казва: „Цветанов ни събра при първото правителство на Борисов и заяви, че всеки, който се противопостави на линията на ГЕРБ, ще бъде премахнат“. Насрочихме  среща на Сдружението ни със Строителната камара на Варна да питаме – защо стоите настрани, господа, като във Варна корупцията е над нивото за страната? Само ден преди срещата сътрудничката инж. Витанова каза, че няма да може да се състои срещата, имало причини. „Хората ги е страх“, каза ни един от инженерите, „и няма да има такава среща“. „Нали ако вземат позиция, ще им изпратят ревизори, прокурори и ще им съсипят бизнеса“ – бяха думите му. Точно на този огън бях поставен и аз. Съсипаха ми бизнеса, спряха ми 12 милиона от обект, събрах си целият бизнес в поземлен имот. Седем месеца чакам за разрешително. Четири месеца траеше съдебната сага. “Книжата на Игнат Раденков са изправни и неправомерно е спрян“ – беше заключението на съда.Свършва това дело, почва второто, третото – вкараха ме в несъстоятелност, вярвайте! Над 500 000 лв. лихви съм платил до сега! И то на хора, които нямат нито един ден трудов стаж. Поставиха ме на такова унижение мен, който толкова значими обществени проблеми съм решавал с този мощен колектив, който имах.

–   „Всички злини идват от Доган, Бойко и Първанов“ – думите Ви от едно интервю се преповтаряха дълго време. Имате ли опасение, че този модел е неизкореним и дали масата е привикнала със Стокхолмския синдром, щом продължава да го търпи?

–    Няма защо да се заблуждаваме, че преходът се извърши криминално. Партиите са заблуда, те са само инструмент на първановци, догановци, борисовци за лобистки закони и натиск. Чрез обръчите техните фирми печелят всички обществени поръчки, а цената е на принципа „колкото-толкова“. Тези пари се обсебват, изнасят се в офшорни зони и така се обезкървява икономиката, купуват се престижни имоти по столици и ривиери и така е бетонирана мафията, че няма поклащане. А народът изгуби куража, че нещо може да се промени. Имаме си и апатията като манталиетт и те много добре използват това.

–    Вярвате ли, че може да има промяна?

–    Мисля, че с малка помощ от външни фактори, това ще се промени, защото всяко нещо си има предел. Балонът ще се спука и аз вярвам, че до есента ще има много сериозна ескалация. И дано интелигенцията, мислещата част от обществото поеме по-голямата отговорност. Хората някога излязоха заради скъпата енергия, но Варна беше тази, която обърна тази обществена енергия. Това трябва да стане и сега, заради избора на новия главен прокурор. Обществото да се надигне и да се скъса тредесетгодишната пъпна връв „мафия-държава“. Ако това не стане, след някоя година държавата ни е обречена и процесите ще станат необратими.

–    На 81 години сте, а хъсът Ви за справедливост и чест не е изчезнал. Коя според Вас е по-страшната беда – властта или непромененото съзнание на хората?

–    За мен страшно е примирението на народа. Всички поговорки не са възникнали случайно. И мафията използва това. Но като гледам еуфорията се връщам към времето, когато изгонихме Кирил Йорданов с камъни. И аз предлагам нещо подобно – общонароден протест и шествие до ВСС и по примера на Варна да направим такава грамада пред неговите врати, че да се затвори източника на това проклятие. Те продадоха собствения си народ. На карта е сложено съществованието на държавата ни.
Сега народът е на ход – мафията или той!


Сподели

Related posts

Leave a Comment