АТАКА иска отмяна на Закона за социалните услуги, който е бич за българските семейства и деца

Сподели

Държавата дава на чужди фирми и НПО-та социални услугиАТАКА внесе законопроект за отмяна на Закона за социалните услуги. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Десислав Чуколов на брифинг в парламента.

Определяният като антисемеен закон трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Той е внесен в НС от Министерския съвет, но всъщност е подготвен от зам.-социалния министър Султанка Петрова от квотата на ВМРО в социалното министерство.

„С този закон държавата дава на аутсорсинг голяма част от социалната си функция. Дава изключително големи права на частни фирми и НПО-та, включително чуждестранни, които обаче ще бъдат заплащани от българската държава”,  подчерта още Чуколов.

„Миналата година на 1 юни стартира протестът на майките на деца с увреждания. Той продължи няколко месеца и в началото на годината бяха приети пакет от закони, които да удовлетворят искания им, а именно Закон за хората с увреждания и Закон за личната помощ. Използвайки социалната енергия, се прие и Закон за социалните услуги”, заяви Чуколов.

В заключителните разпоредби на Закона за социални услуги се споменават още 29 други закона, които да бъдат променени. По този начин социалната сфера в България ще бъде изменена трайно и завинаги”, смятат от партията на Сидеров.

По думите на Чуколов с приемането на закона извеждането на дете може да става само по сигнал, включително и анонимен. И децата могат да бъдат взети от всяко едно семейство за 24 часа без съдебно решение, без съдебна заповед.

Освен това по сигнал социален работник ще може да влиза в дома ни без съдебна заповед или да състави социален доклад с огромно количество лична информация.

Поради тези причини бяха проведени многохилядни митинги в цялата страна през изминалите месеци.

Чуколов отбеляза, че резюмето на цялостната предварителна оценка на закона е извършено от „Лаборатория за публични политики” в Нов български университет. „И какво се получава в крайна сметка? Че частни структури влияят и на хората, които изработват законите. Затова ще убедим представителите на другите парламентарни групи да отменим закона. Вносителите му са водени от интереси, обслужващи частни фирми и НПО-та”, обобщи депутатът от АТАКА.


Сподели

Related posts

Leave a Comment