Държавен рекет или ГЕРБ-лобизъм?

Сподели

2020 година завари държавата в тежка криза, свързана с безводието, мръсния въздух и вноса на боклук за горене, в т.ч от италианската мафия! И точно в този момент на нерешени жизненоважни проблеми, управляващите решиха да одържавяват хазартния бизнес!

За никого не е тайна, че това решение е насочено главно срещу бизнеса на Васил Божков, а това от своя страна сериозно ще разклати стабилността на легендарния футболен клуб „Левски”, финансиран от Божков. Но в случая важното е да се разбере каква е целта на подобна крайна стъпка точно в този момент? Кризисен PR – за да се отклони общественото внимание от реалните проблеми и разпада на държавата, или желание за пренареждане на сферите на влияние в този доходоносен бизнес?

Ако е последното, ключови са въпросите: В чий интерес, на каква цена и как се нарича държавната власт, която се меси толкова пряко в бизнеса!? Махалото отива от една крайност в друга – от свръхлиберален режим към фактическо национализиране на хазарта. И едната, и другата крайност са лоши и трябва да се търси златната среда. Важно е държавата да действа принципно, да въведе ясни и дългосрочни правила, които да важат за всички. Странно е, че подобна стъпка предприема едно дясно правителство, което при всички други казуси е застъпвало интересите на едрия бизнес.

Същата власт постоянно ни натрапва мантрата, че държавата е лош стопанин и всекидневно „аутсорсва” нейните дейности чрез мащабни обществени поръчки на частни фирми, за да се случвали нещата!? Защо изведнъж управляващите си противоречат? Не са взети предвид и други фактори и най-вече социалните: хазарът в бедна България е социален феномен, защото огромното мнозинство от търкащите билетчета го правят не от страст по играта, а като последна надежда за достоен доход и успех в живота.

Изкореняването на масовата мания по игрите на щастието е въпрос на подобряване на живота на обикновения българин и на повече предвидимост и шансове за бъдещето му. Наред с това важно за икономиката решение е на път да се вземе без широк обществен дебат и оценка за плюсовете и минусите. Какво да бъде справедливото данъчно облагане, как частните хазартни фирми да бъдат ангажирани повече със спомоществователство на културата, образованието, спорта, екологията, здравеопазването? Как да бъде организирана и регулирана рекламата в медиите и лотарийните пунктове? Но такъв дебат не се задава на хоризонта…

Правителството на Борисов няма намерение да въведе ясни правила и принципи. Защото досега трябвше да се заеме преди всичко с монополистите, които системно ощетяват българина с непосилните и надути сметки за ток, парно, вода, трябваше да върне на държавата ЕРП-тата и добива на стратегически ресурси. Това явно не са негови приоритети и затова решението за хазарта е проява на двоен стандарт и държавен рекет, с който управляващите искат да си назначат удобни бизнесмени в печеливши сектори.

Проф. Светлана Шаренкова


Сподели

Related posts

Leave a Comment