Общинският съветник от Варна Генадий Атанасов – Гената на дневен ред в КПКОНПИ, Административен съд Варна и Прокуратурата

Сподели

През изминалата седмица фокуса, за област Варна, на контролните органи в страната бе насочен към общинския съветник в общински съвет Варна Генадий Атанасов.

Със специално съобщение Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество  (КПКОНПИ) оповести, че на заседанието си проведено на 29.01.2020г. комисията е взела решение да образува проверка за конфликт на интереси спрямо Генадий Христов Атанасов за това, че е едновременно общински съветник и член на Съвета на директорите на “Дворец на културата и спорта” ЕАД – Варна, чийто едноличен собственик на капитала е общината в която е съветник.

„По информация на Moreto.net разследването е за случай на конфликт на интереси, в който Генадий Атанасов в качеството и на председател на борда на ДКС възлага поръчка на фирма, в която той самия има участие.“ – се съобщава допълнително в един от най – четените информационни масиви в морската столица.

Според единствения закон, който урежда статута на общинските съветници в Република България – Закон за местното самоуправление и местната администрация, съвместяването на двете длъжности /общински съветник и директор в общинско дружество/ е абсолютно забранено. В закона се казва, че общинския съветник не може да бъде член на съвета на директорите на дружество собственост на общината, в която лицето е съветник.

/Генадий Атанасов- третия подред на масата- на една от първите си комисии в общинския съвет/

Хронологията:

По сигнал на НПО ПРОВАТОН преди седмица Общинската избирателна комисия във Варна разгледа казуса на Генадий Атанасов.

Общинската избирателна комисия е изискала обяснение от общинския съветник Генадий Атанасов за създалата се ситуация и статута му на едновременно заемащ длъжностите общински съветник и вписан в Търговския регистър член на съвета на директорите на общинско дружество.

Според официално публикуваните от ОИК документи той обяснил, че след като е бил избран за съветник на 26.10.2019г., се е заклел във вярност на варненските граждани на 11.11.2019г. полагайки клетва като общински съветник и същия ден е подал молба до кмета на Варна да бъде освободен от съвета на директорите. На 13.11.2019г. е подал декларация по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество.

Да, ама НЕ! Както се казва хубава работа, ама…

По закон и всички установени правни принципи този вид решения се вземат само и само от собственика на дружеството – принципала му, който е винаги Общински съвет, но не и кмет. Органа, който може да го освободи от директорската му длъжност е общинския съвет и само той. За 4 години директор на общинско дружество Генадий Атанасов вероятно не е успял, да го научи. Иначе би подал молбата си за освобождение директно до общинския съвет, на който вече е станал член. Тези работи, макар да изглеждат сложнички, изискват само усилието да се прочете устава на дружеството, на което си назначен за директор. В самия устав пък пише, че решението за освобождаване на член на директорите от дружеството влиза в сила едва след вписването му в Търговския регистър. Т.е. докато няма вписване в ТР за освобождаване, каквото досега няма, Генадий Атанасов си е член на борда на директорите на Двореца на културата и спорта и това е по устав и по закон.

Или пък другата възможна вероятност е да го е знае, но пък така да е по – лесно, предвид политическо – общинската каша, която се цели или вече е забъркана.

В края на краищата молба до общинския съвет да го освободи от директорския пост – НЯМА.

Сигурно господина директор, очаква кмета да го освободи от поста му, вместо да си подаде молбата до самия съвет.

Общинска администрация, обаче, си изпълнява задълженията по закон и на 08.01.2020г. публикува актуализиран публичен  регистър на търговските дружества с общинско участие.

В същия ден, на 08.01.2020г. е отбелязано, че Генадий Атанасов е член на съвета на директорите на Двореца на културата и спорта, че съвета на директорите се състои от трима души  и че „Всеки член на Съвета на директорите получава възнаграждение в размер на две минимални работни заплати за страната“. Другите двама отбелязани като членове на борда на директорите на Двореца на културата и спорта са Минко Христов и Силвия Иванова. Минималната заплата от 01.01.2020г. е 610лв., т.е. възнаграждението, което получава всеки един от тримата директори, включително и Генадий Атанасов е 1220лв.

Така, във въртележката от законоустановени норми и политически хватки, търсещи портата в полето на закона, попада самата ОИК – Варна.

Без да изиска решение за освобождаване на Генадий Атанасов като член на съвета на директорите на Двореца на културата и спорта от Общинския съвет и без да има въобще такова твърдение, ОИК Варна отказва да прекрати правата му с мотив, че не е изтекъл шестмесечен срок за вписване в Търговския регистър на решението за освобождаване.

Да, ама не…

Такова решение на Общински съвет още няма, за да се изчаква шест месеца, за да се впише.

А според устава на Двореца на културата и спорта ЕАД, Търговския регистър, Търговския закон и регистрите на Община Варна към настоящия момент Генадий Атанасов си е още директор на общинското дружество.

Но според ЗМСМА общинския съветник не може да бъде едновременно и директор на общинско дружество…

Порочен кръг или политическа – игри, или нещо друго всеки да го нарича както си иска.

Дали да бъдат прекратени правата на общинския съветник е на дневен ред вече в Административен съд Варна, тъй като решението за отказ на ОИК е обжалвано, с мотива, че в ЗМСМА има една категорична забрана и двете длъжности не могат да се съвместяват. Образувано е административно дело и е на фокус на съдиите и съдебната власт.

Отделно КПКОНПИ, ПРОВАТОН получи информация, че още един държавен контролиращ орган се заема с така създалия се казус на Генадий Атанасов. За да открехнем завесата, ще кажем, че тя носи клеймото на прокуратурата.

Така на фокус на няколко държавни контролни органа и съд е как общински съветник е директор на общинско дружество и има ли почва у нас забраната записана в Закона за местната власт и местното самоуправление (ЗМСМА) да не се съвместяват двете длъжности?

Малко любопитни факти:

Общоизвестния, като Гената от Владиславово, Генадий Христов Атанасов беше обявен за избран общински съветник във Варна на местните избори миналата година. Известното за него е, че същия е член на Съвета на директорите на Двореца на културата и спорта от назначаването му през 2016г. и като директор на едно дружество, което миналата година се похвали, че има печалба за 2018г. 53 000лв.самия той шофира и придобива джип Порше за около толкова, колкото е печалбата на целия Дворец на културата и спорта.

През 2019г., макар да е сътрудник на депутата Николай Александров от Атака той агитира и на Евроизборите „вади“ 450 гласа в полза на …. ВМРО с преференция 17.

На местните избори се явява като кандидат от Местна коалиция „Свобода“ .

Така „Атака“ във Варна претърпяват погром на изборите. За първи път от много години, изборния район на самия Волен Сидеров няма представители в местния парламент.

Местните социалисти пък коментират, че същия бил изгонен от БСП през 2015г.

Пред компетентните орани предстои да бъде чута и позицията на народния представител от Атака – Николай Александров, чиито сътрудник, вписан в регистъра на Народното събрание от лятото на 2018-та г. е самия Генадий Атанасов. Тя трябва да бъде представена пред официалните власти, но точно за коя им съвкупно – симбиозна дейност и в коя община от варненска област, няма да издадем. Нека народния ни представител си гради защитни тези за всичките си срещи и да прехвърля през ум имат ли те елементи на ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ и каквото са правили там в малките общини, депутата Александров от АТАКА с главен консултант по местно самоуправление човек изгонен от БСП, назначен за директор от управляващите ГЕРБ и станал общински съветник от Местна коалиция „Свобода“ по време на местни избори, в които в избирателния район на Волен Сидеров – Варна останаха без представител в местния парламент.

И това, без да смеем да кажем, че има преливане на гласовете на АТАКА в другото направление по сътрудническата линия на депутата Николай Александров. Нека членовете и симпатизантите на Атака сами да преценят това.

Друг прелюбопитан факт е как в момента дясната ръка на общинския съветник Генадий Атанасов, а именно освободения пом. ректор на Техническия университет Иван Русев е подготвян и подбутван за заместник кмет на район Приморски. Макар, че в последните две години името му бе замесено в редица скандали, а в началото на тази година ревизия на НАП срещу него излезе с доклад за финансова снакция за над 100 хил. лв. 

За това как във варненска област служители на общинските администрации коментират, че от охранителните камери могат да се видят как депутата от АТАКА Николай Александров и общинския съветник от Местна коалиция Генадий Атанасов заедно се редят пред кабинетите на общинските кметове за среща с тях и за наблюдаваната странна симбиоза писахме (виж линка под статията).

Само Истината


Сподели

Related posts

Leave a Comment