Красимир Янков: Закъснели и непълни са мерките за безопасността по стадионите

Сподели

Управляващите отново разтоварват МВР от отговорност, предупреди народният представител от “БСП за България”

Закъснели и непълни са промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, категоричен бе народният представител от БСП Красимир Янков. При дебата по първо четене на законопроекта той подчерта, че управляващата коалиция е пропуснала текстове, важни за гарантирането на сигурността и безопасността.

“Няма цялостна концепция, предлагат се форсмарожно мерки, които са закъснели и непълни”, възмути се той от парламентарната трибуна.

Янков напомни, че преди повече от година по темата е имало среща с представители на МВР, спортното министерство, Националната спортна база, ръководството на националния стадион “Васил Левски” и депутати. По думите му там е било постигнато съгласие за изготвянето на нов закон, който да изчисти сегашните пропуски.

Депутатът от групата на “Обединени патриоти” Славчо Атанасов опита да обясни припряното бързане и частичните мерки с изискванията на УЕФА и предстоящия мач между България и Унгария на 27 март.

“Парламентарната процедура изисква едно и също време, без значение дали е за изменение и допълнения на закон или за изцяло нов закон”, контрира Янков. Социалистът попита защо не въвежда персонификация на продадения билет. Тя ще осигури идентифицирането на всеки посетител и неговото позициониране, което би било сериозна мярка в борбата срещу терористични актове.

Янков припомни, че при купуването на онлайн билет се изисква регистрация, а това би могло да бъде въведено и при продажбите на каса. Заради припряността и непълнотата на мерките, Янков предупреди, че тепърва ще има нови разходи и законови изменения. Той се възмути, че управляващите за пореден път действат хаотично и на парче с важни текстове.

Предвид последните скандали между управляващите, Янков изрази съмненията си, че “големият” коалиционен партньор ГЕРБ ще се съгласи с нов закон, готвен основно от патриотите.

Янков алармира, че управляващите отново се опитват да отнемат отговорност от МВР като я прехвърлят на друг. В този случай – спортните федерации трябва да осигуряват безопасността при организиране на мероприятия.

“Това е абдикация от основни функции на МВР. Това е признание за неспособност, че вие като управление, не може да осигурите адекватната работа на институциите. Не си позволявайте отново да разтоварвате МВР от отговорност”, призова Янков.


Сподели

Related posts

Leave a Comment