Нинова: Да се отложат плащанията на битовите сметки, хората са затруднени

Сподели

Авансово да се внасят вноски по данък печалба на база на 2018 г. е абсурдно. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

„Предлагаме да се отложат плащанията на битовите сметки, защото хората са затруднени“, каза тя. По думите ѝ срокът се удължава до 20 дни. „Не знаем колко ще продължи извънредното положение, но това, което вчера се реши, не е достатъчно. Удължаването на срока означава, че все пак ще се трупат лихви.

Нашето предложение беше един месец след приключването на извънредното положение да бъде замразен, като се надяваме след този един месец фирмите да започнат отново работа. Не ограничаваме тези, които могат, да си платят сметките. Това се приема от САЩ, през цяла Европа до Индия и т.н. Отлагат се плащания на данъци и осигуровки например“, допълни още Нинова.

„Авансово да се внасят вноски по данък печалба на база на 2018 г. е абсурдно. Отлагане до 30 юни за подаване на данъчни декларации беше прието. Удължиха се сроковете. Условието е да се плащат авансови вноски на база на собствена прогноза. Би трябвало да може да се прогнозира“, каза още лидерът на БСП.

„Настояваме за актуализация на бюджета и в парламента да се представи финансовото състояние на страната. Защото чухме много противоречиви изказвания от министри, премиер. Този разговор липсва, което води до някакви съмнения дали изобщо го е имало този излишък“, допълни още тя.

„Очевидно на гърба на трагедията, болестта и смъртта на хора някой ще прави пари. Виждате, че започна спекула на пазара. Не дай се Боже да се разрасне кризата, ще се разрасне и тази спекула. Това, което предлагахме засилени наказания срещу спекулантите в наказателния кодекс, ново определение какво е спекула. В извънредно положение се допускат и такива мерки. Нашето предложение беше за пазарна цена плюс 15 % най-много надценка“, коментира тя.

Стоки от Държавния резерв трябва да се дават директно на болници, лечебни заведения и домове за социални услуги, каза още лидерът на БСП.

“В този момент е изключително важно да се използват резервите на държавата. Има различни механизми за това. Когато Държавният резерв освободи стоки, които са необходими на пазара, той ги дава на стокова борса, там се купуват от фирми и след това се препродават на двойни и тройни цени. Това е сбъркан механизъм в тази ситуация, в която се намираме”, обясни още лидерът на БСП.

“Ние предложихме да се възползваме от нормативна наредба за организиране на действията на Държавния резерв, където се казва, че в такива случаи може тези стоки безвъзмездно да се дават директно на болници, на лечебни заведения, на домове за социални услуги.

А не, прекарваш го през борсата, там го купуват фирми и след това го разпространяват и го препродават на по-високи цени. Уви, и това наше предложение отхвърлиха вчера. Според мен трябваше да е обратно.

Първо вадиш резерва, след това като се шият маски и облекла запълваш резерва. Защото в първия е важно да поемеш удара на болестта и да подготвиш лекари и сестри, а не те да хвърлят оставки, защото нямат облекла и маски”, допълни Нинова.

Мярката да се плаща 60 процента от заплатите на най-засегнатите е добра, но трябва да стане ясен механизмът, как точно ще се разпределя тази помощ, подчерта Корнелия Нинова.

По отношение на кредити са необходими държавни гаранции към банките за да се подпомогнат и хората с кредитите, и банките, за да преодолеят кризата.

Според Нинова зелената сделка отново ще излезе на дневен ред след края на кризата. Изборите за председател на БСП трябва да се направят възможно най-бързо след края на извънредното положение.

epicenter.bg


Сподели

Related posts

Leave a Comment