Учителят Теодосий Теодосиев: Трябва да носим духа като кошница с богатство, за да го предадем

Сподели

Писателят Здравка Евтимова и преподавателят по физика Теодосий ТеодосиевЛюбимата ми българска дума е ”дух”. Духът е като кошница, в която носим цялото богатство на човечеството и трябва да го носим, за да го предадем.

Това каза в предаването „120 минути“по бТВ учителят Теодосий Теодосиев, който заедно с писателя Здравка Евтимова поздравиха всички с празника 24 май и пожелаха на младите да живеят сега, но и да помнят миналото.

„Младостта е лекарство срещу отчаянието. Младостта е възможност да направят това, което ние не сме направили“, каза още Теодосиев.

Здравка Евтимова пожела на абитуриентите да се радват и на успехите, и на провалите.

Според нея най-силната дума е „живот“.

„Нашата най-голяма задача е да запазим живота и да развием духа“, сподели Евтимова.

„Живот, защото е в основата на човешкото съзнание и в основата на Вселената, призвание на всеки човек е да се бори за всяка молекула за всеки атом живот и да го превръща в почтеност и в човещина“, каза още Здравка Евтимова.

„Духът е това, по което се различават мислещите от безсловесните, най-големият дар, който човек получава при рождението си и за което няма никаква лична заслуга, дадено е за временно ползване, за да може да добави нещичко“, обясни Теодосий Теодосиев.

Двамата коментирака и кризата с коронавируса.

 
„Това са планирани неща, защото има заинтерсовани от световната икономическа криза. Второто нещо е, че хората малко се самозабравиха, а всичко си има цена. Лесно сиренце има само в капана. Най-тежкият смъртен грях е гордостта, най-тежките престъпления в историята на човечеството са извършени от гордост. Някои хора си мислят, че много знаят. Вярва се, че науката всичко може. Тя може много, но има и много неща, които не може“, заяви Теодосий Теодосиев.

„Този период е резултат от милиардите години еволюция. Този вирус еволюира бавно и всеки учен трябва да допринесе за преодоляването на неизвестностите покрай вируса. Човечеството днес е изправено пред поредния урок, който еволюцията  ни дава. От нас зависи да бъдем добри ученици. Трябва да стигнем до синтеза от разнопосочните мнения която ще поведе човечеството към едно по-здраво бъдеще“, заяви Здравка Евтимова.


Сподели

Related posts

Leave a Comment