СКАНДАЛ! Димитър Големанов и Генадий Атанасов със сдружение на 2 дни поискаха безвъзмездно 50 дка общински имот край морето във Варна

Сподели

Сдружение с нестопанска цел, регистрирано на 8 юли т.г. е поискало да му бъдат предоставени безвъзмездно 50 дка общински имот във Варненския кв. Галата. Това става ясно от текст на писмо, изпратено от кмета на града Иван Портних до председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Според съдържанието на документа, с който „Дневник“ разполага, заявлението за предоставянето на имота е подадено от сдружението „Еко парк Галата“. Като своя цел то е посочило „управление, поддръжка и облагородяване на парк в кв. Галата“. Тъй като според сега действащото законодателство и наредбите на местната администрация във Варна, общински имоти се предоставят безвъзмездно само с решение на Общинския съвет, Портних предлага той да разгледа заявлението на „Еко парк Галата“ на следващото си заседание.

Справка в сайта на Агенцията по Геодезия, картография и кадастър показва, че става дума за бивш военен имот, прехвърлен на Община Варна през 2013 г. Някогашното поделение на бреговата охрана се намира

високо над морския бряг

и граничи с асфалтов път, а от него се открива панорамна гледка към Варна и целия залива пред града. Според отразеното в Кадастъра става дума за урегулиран поземлен имот във вилните зони „Черноморец“ и „Прибой“. Той е предвиден за застрояване.

Съдържанието на кореспонденция, водена между представляващия сдружението „Еко парк Галата“ Димитър Големанов и председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов показва, че т.нар. „инвестиционни намерения“ към въпросния имот в кв. „Галата“ са били заявени с писмо, регистрирано в деловодството на Община Варна още на 3 февруари т.г. Тогава обаче те са били подадени не от сдружението с нестопанска цел, а от търговското дружество „Евроатракция“. С писмо от 9 юли т.г. обаче Големанов е поискал от Балабанов да счита за подател на намеренията за инвестиции, регистрираното само няколко дни по-рано сдружение с нестопанска цел „Еко парк Галата“.

Кой е Димитър Емилов Големанов?

Според наши източници Големанов в момента работи и е съдружник в заведението на плажната ивица във Варна „Контакт“. Д. Големанов от години е много близък и доверено лице на общинският съветник Генадий Атанасов. Носят се слухове, че същият разпространява наркотични вещества именно в бара, където както казахме се води като съдружник заедно с друг крими герой на Варна – Румен Широков, дясна ръка на Генадий Атанасов.

Според документите, публикувани в Търговския регистър,

„Евроатракция“ е основано през 2017 г. с капитал от 10 лв.

Негови собственици са 23 годишната Тюркел Шемсидин и 29 годишната Борислава Тачева. Преди това нито един от двамата не е участвал в други дружества. На 20 февруари м.г. двамата са продали дяловете си на Руси Русев, който го управлява и в момента. Русев е получил компанията също срещу 10 лв.

Предложението за безвъзмездното прехвърляне на 50 дка държавен имот на „Еко парк Галата“ предстои да бъде гласувано на едва третата за т.г. сесия на варненския Общински съвет, свикана в понеделник. За приемането му са необходими две трети от гласовете на съветниците.

Именно за този обект преди месеци излезе информация, че Генадий Атанасов заедно с Янко Станев са правили планове за събаряне на бившето военно поделение и подготовка за голям строителен инвестиционен проект. 

Какви ще бъдат щетите за Община Варна ще кажат компетентните органи?

А дали варненци ще останат безучастни за безочливите задкулисни машинации на едни от най-скандалните общински съветници на Варна Генадий Атанасов и Янко Станев предстои да видим?

Общинските съветници ще позволят ли да бъдат грубо и безцеремонно окрадени варненци на фона на събитията в България?

Необмислен ход по чуствителна тема в размирни времена!

Основния текст е на Дневник


Сподели

Related posts

Leave a Comment