Акад. Георги Марков: Категорично не одобрявам вандализма на Паметника на свободата

Сподели

Категорично не одобрявам вандализма на Паметника на свободата, не може върху него да се поставя политически надпис. Това каза в коментар за Агенция „Фокус“ историкът акад. Георги Марков във връзка със спускането на транспарант с надпис „Оставка“ от северната фасада на Паметника на свободата на връх Шипка.

„Не бива на връх „Свети Никола“ да се стига до това политическо противопоставяне, интригантство, защото не може да поставяш на този свещен паметник политически надпис. Кому искат оставката? То ясно кому, но защо там я поставят? Категорично не одобрявам този вандализъм“, каза акад. Марков.

„Бях на 3 март, когато се протестираше срещу правителството на Орешарски. Той се яви горе на върха, държа слово, но имаше една група, която непрекъснато го хулеше и ругаеше. Тогава изказах мнение, че не бива на този свещен връх да проявяваме своите политически пристрастия и противоречия. Същото ще кажа и за този поставен надпис „Оставка“. На Шипка поне трябва да бъдем обединени. На други места има достатъчно разделение. Липсва ни единение на нацията и това се задълбочава, което е във вреда на всички“, посочи още акад. Георги Марков.


Сподели

Related posts

Leave a Comment