КАК СЕ ПРАВЯТ ИЗБОРИ ПО БЕЛИЯ СВЯТ

Сподели

Моя скъп ФБ приятел Алекс Ваклинов ми обясни как се гласува в САЩ.
В САЩ изборите са на 3 ноември.
Но десетки дни преди тях американците в 40 щата могат да гласуват предварително в урни, които са по улиците и площадите на градовете (фотос 1).
Гласуването става чрез регистриране онлайн на желаещия да гласува гласоподавател, който според закона има право да гласува.
След това гласоподавателят попълва уникална бюлетина (фотос 2), която му се изпраща поименно с неговия идентификационен код, попълва я с черен химикал, слага я в плик с прозорче (фотос 3), където се вижда само този код.
Пуска плика с бюлетината с неговия глас в някоя от специалните урни, които да сложени из града – пред Кметството, на Главната улица и др. (фотос 1)
Всеки ден по двама служители събират бюлетините, сканират номера от прозорчето на плика, трупат пликовете на охраняемо място, и на 3 ноември в 20:00 ч. местната избирателна комисия отваря пликовете и брои гласовете. Праща броя им в Центъра.
С бюлетината, както се вижда, се гласува освен за президент, още за губернатор, за сенатори и за други позиции (фотос 2).

Така е по белите страни, братя баламурници!
Нямат машинно гласуване, нямат затворени училища, нямат мъртви души, няма Костинброд, няма 50 лева, няма кебапчета, няма го Митодиту, няма чували с бюлетини, няма лъжа, няма измама, както сме свикнали у нас.

акад. Петър Иванов


Сподели

Related posts

Leave a Comment