Боян Чуков: Руската геостратегия цели да се завърне на Балканите през Белград

Сподели

Руската геостратегия цели да се завърне на Балканите през Белград. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор Боян Чуков. Той припомни, че Сърбия в момента е държава, която не е нито в ЕС, нито в НАТО.

„Основната руска фигура на Балканите е Белград. Затова сръбският външен министър дойде тук, за да може всичко да върви нормално и Белград да се превърне в разпределител на руски газ за страните от бивша Югославия. Ето защо те нямат никаква изгода да влизат в конфликт с нас. Още повече, че 20% от тръбата вероятно ще бъде напълнена с газ, който ще идва в Александруполис втечнен и ще тръгва нагоре, тоест, ще има диверсификация. За съжаление, България няма стратегия по отношение на транспортните коридори на Балканите и почти всички те ни заобикалят. Ние оставаме встрани“, обясни той.

Боян Чуков поясни, че коридор №4 (Видин-София-Солун), който е най-късият път между Средиземно море и Дунав, не получава възлаганото му до неотдавна значение. Освен това България 20 години не е в състояние да направи каквото и да е с коридор №8.

Оказва се, че за да отидем до Македония, ще трябва да пътуваме по магистралата от София до Белград и заобиколно да стигнем до Скопие, а пътят от Кюстендил до Македония е в изключително лошо състояние.

Анализаторът бе категоричен, че трябваше да се направи магистрала до границата ни с Република Северна Македония.

Оказваме се в ситуация, че за да комуникираме с Македония, трябва да имаме комисионер в лицето на Белград. Сърбия се превръща в онзи център, който енергийно, индустриално и икономически възстановява хоризонталната интеграция, която имаше на територията на бивша Югославия.

Ако планът продължи да се изпълнява, България ще остане някаква провинция на Балканите, прогнозира анализаторът.


Сподели

Related posts

Leave a Comment