Проф. Александър Маринов: България навлиза в период на съществени промени в политиката си

Сподели

България навлиза в период на съществените промени в политиката си. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев. Той допълни, че в сравнение с предишни избори броят на партиите тази година е по-малък.

Според него количествените мерки не са толкова съществени, а в случая се отразяват промените в законодателството, които слагат ограничения на участия на партии, които в предишни години не са взели нито един глас на изборите.

По думите на политолога е нормално да има по-малък брой партии в България, но е друг въпросът, какво те могат да предложат на избирателите. Александър Маринов каза още, че няма гаранции, че малкото количество може да означава повече качество, защото то се изразява в други показатели.

„Аз смятам, че ние навлизаме в продължителен период на съществени промени в българската политика и тепърва се надявам да видим промени в качеството на политиката, политиците, на техните идеи, политики и т.н.“, допълни политологът.

Проф. Александър Маринов уточни, че само по делата и резултатите ще познаем дали настъпват промени в качеството на политиците и техните идеи. Той добави, че народът знае, че българските политици не са специалисти по красивите думи, а по-скоро по не-красивите такива. Политологът подчерта, че най-важни са резултатите и това, което се нарича „отчетност и отговорност“. Според него точно това липсва на българската политика днес.

Очертават се 2 групи кандидати на изборите – едната, от които е много ясно определена – тя ще брани статуквото, коментира още проф. Маринов.

„Има, от друга страна, партии, които твърдят, дават заявка, че ще се борят против това статукво, против този модел, против всичките му порочни следствия, но най-вече би трябвало да имаме предвид тук причините – пораждащите го причини. Дали тези нови или извънпарламентарни и не толкова нови сили ще бъдат наистина последователни в своите ангажименти да извършат сериозни промени – предстои да видим“, каза още той.

Според проф. Александър Маринов България навлиза в период, в който обществото ще търси да излъчи свои представители, които наистина да променят това непоносимо, нетърпимо и унижаващо явление, в което се е превърнала българската политика.

Той допълни, че на тези избори това едва ли ще се случи в напълно завършен вид, но все пак според него ще има начало на промени, което начало винаги започва с поредица от малки стъпки.


Сподели

Related posts

Leave a Comment