Петко Добрев: За възможните политически изненади

Сподели

Преди парламентарните избори бяха проведени частични избори за кметове на населени места и общини. Разбира се местните избори не са като парламентарните, но все пак трябва да се анализират.

Най-важният извод от тези частични избори е свързан с формацията на Цветанов. В различните населени места и общини кандидатите на Републиканци за България постигнаха резултати в диапазона 5,72% -63%. Цветанов вече има негов кмет – в Николаево, където ГЕРБ нямат кандидат. В Баните ГЕРБ имат резултат 42,83%, а Цветанов 25,35%. В Трояново ГЕРБ имат 35%, а Цветанов 18%. В някои населени места ГЕРБ нямат кандидати, но Цветанов има. Например в Боян ГЕРБ няма кандидат, а Цветанов е получил 21 %. В Стежерово ГЕРБ имат 13%, а Цветанов 20%. В Славовица ГЕРБ 27,71%, а Цветанов 5,72%.В Слънчево ГЕРБ 84% Цветанов 6,82%.


Общият сбор от гласове на ГЕРБ и Цветанов в населени места, където и двете формации имат кандидати е 2601. ГЕРБ са получили 1761, а Цветанов е получил 840. Като проценти резултатът е следния ГЕРБ 67,7%, Цветанов 32,3%.


Какви изводи може да се направят от тези резултати? Цветанов не бива да бъде подценяван от социологическите агенции. Неговата формация може да се окаже една от изненадите на тези избори. Очевидно невидимата му кампания, която е проигравана в продължение на години дава резултати. А тази кампания е изградена на базата на личното познанство и доверие. Тази кампания е поименна и денонощна. Освен това срещите му на американска територия са един допълнителен фактор, който не убягва от погледа на бившите му съпартийци от ГЕРБ.

Ако постигне парламентарен резултат формацията на Цветанов ще бъде доминиращия фактор в дясното пространство. Харесван или не, той се оказва изключителен партиен строител, който успява да намери и достатъчно подкрепа сред атлантическите среди.


Коя или кои могат да бъдат другите изненади на предстоящите парламентарни избори? Трудно е да се предположи. Но нека не се учудваме, ако другите участници в надпреварата, които не са имали парламентарно присъствие непостигнат очакваните от тях резултати. Те имат един изключително сериозен въпрос, на който трябва да отговорят.

Въпросът е дали те ще бъдат партии и коалиции еднодневки или ще се превърнат в устойчиви политически субекти, които да се включат в партийните европейски семейства.


Едно е ясно – след три седмици ще знаем има ли изненади или не и ако има, кои са те.


Сподели

Related posts

Leave a Comment