Искаме ли да живеем в постоянен страх?

Сподели

Не, това не са сюжети на филми…

14 август 2013г.

Цистерни бомби хвърлиха в ужас Варна и околностите й. Два изключително мощни взрива в железопътни композиции, натоварени с газ, превърнаха в огнен ад района на белославското село Езерово, което се намира на 12 километра от морската столица.

Трагедията започва в 16.10 часа, в близост до пристанище „Леспорт“ в петролна база на фирмата „Газтрейд“. От влакова композиция с цистерни пропан-бутан двама работници на компанията с помощта на обикновен маркуч пълнят с газ автоцистерна.

Внезапно избухва силен пожар, при който единият от служителите, който пълни цистерната и е бил най-близко до взрива извърчава и се пламва като факла, вследствие на което получава 90 процента изгаряния, а вторият е с множество контузни рани.
Минути след инцидента, на мястото пристигат четири коли с огнеборци и започват борба с пожара, а районът около него е отцепен.

Въпреки това, стихията достига тревните площи в непосредствена близост до петролната база. Гъст дим покрива цялата околност.
Жителите изпадат в паника, но кметът на община Белослав Желязко Петров твърди, че опасност за жителите няма и

не се налага евакуация.

Огнеборците успяват да ограничат пожара, но усилията им да охладят горящата цистерна не дават резултат и в 18.30 ч. се стига до най-лошото – тя експлодира.

Взривът е с огромна мощ, в резултат на което прозорците на сградите в Езерово и на близкия ТЕЦ са напълно изпотрошени, има и паднали комини.

„Беше като атомна бомба. Разтресе ни, криехме се под спирки, коли, бусове, в пълен шок сме”, разказват пред репортери изплашените жители на Езерово,

а хората от варненския квартал „Владиславово“ са убедени, че има земетресение.

Над селото се издига гигантски тъмен облак, от който се сипят горящи отломки. Страхът обхваща и съседни села, чийто жители панически напускат домовете в търсене на спасение от огнения ад.

Минути след взрива, на мястото на инцидента е пълен хаос.

Очевидци виждат на около 100 метра от пожара да тича мъж с разпокъсани дрехи, който се свлича на земята.

Оказва се, че това е един от пожарникарите, опитали се да предотвратят трагедията. Освен него са пострадали още десет души – петима от тях са огнеборци.

Междувременно на мястото на пожара са дошли още шест пожарникарски автомобила от Девня и Шумен. Въпреки усилията, в 19.30 ч. огнената стихия обхваща и две съседни цистерни, като едната е пълна с газьол. Повторен взрив, който би бил изключително опасен, защото в базата се съхраняват над 200 тона горива, е избегнат със специални машини, които съдържа над 10 тона пяна за гасене на подобни пожари.

Въпреки това обаче, огненият ад не може да бъде овладян часове наред. Едва в 23.30 ч. кметът на Белослав обявява, че пожарът е потушен: „Коловозът, където са били цистерните, е разрушен при гръмването. Ситуацията е като след бомбардировка“.

Равносметката:

Пострадалите пожарникари са 38-годишният Красен Костов с 21% изгаряния,

41-годишният Иван Недев с 6%,

49-годишният Димитър Димитров с 15%,

36-годишният Георги Георгиев с 11%,

38-годишният Венелин Стоянов с 5%,

31-годишният Никола Колев с над 4% и

45-годишният Трифон Трифонов с над 4%.

Останалите пострадали служители са от фирмата.

Това са 50-годишната Снежана Йорданова, която има контузия на главата,

42-годишният Владимир Великов с травма на крака

59-годишният Тодор Тодоров, който е бил обгазен.

60 годишния Минчо Колев е в критично състояние с 90% изгаряния и по-късно умира в болницата.

Експерт заключава, че ударната вълна на взрива е толкова мощна и унищожаваща, че е достигнала до 3.2 км.

10 декември 2016г.

Влак с цистерни избухва край гара Хитрино. Част от товарната влакова композиция дерайлира, изтича газ пропилен, който експлодира и се запалва. Загиват 7 души, а ранените са 29.

Сред жертвите е и 18-годишен младеж.

В 05:37 часа на 10 декември 2016 г. товарен влак с пропан-бутан и пропилен, пътуващ от Бургас към Русе дерайлира при навлизане в гара Хитрино. В резултат на това се получава теч от два вагона, който предизвиква пожар.

Пожарът и ударната вълна, образувана при възпламеняването разрушава около 2/3 от селото, при което затрупва част от живущите, а други получават различна степен на изгаряне.

Налага се евакуация на живущите от селото, а 150 пожарникари се борят с пламъците, които са потушени до обяд.

Ранените са откарани в болниците в Шумен и Варна. Някои от тях са с 90% изгаряния по тялото. Картинката е ужасяваща.

Равносметката:

Експлозията в Хитрино отне живота на:

Дениз Танеров Юнузов (18 г.)

Анифе Алиева Мехмед (53 г.)

Танер Юнузов Ахмедов (42 г.)

Акиф Рагуб Рагуб (44 г.) и съпругата му Фейме Аляйдин Сали (41 г.)

 Шерифе Ибрам (93 г.)

Бедри Ахмед (45 г.)

Ранените при инцидента са 28. Напълно разрушени са 26 къщи.

17 декември 2020г.

Опит за кражба от цистерна може да е в основата на инцидента с композиция с пропан-бутан на гара Борово, област Русе. През нощта теч на газ доведе до евакуация на населението около жп линията

А само смелата намеса на пожарникар от Бяла предотврати възможен инцидент, който върна спомените за Хитрино.

Според собственика на цистерната причината вероятно е кражба, но от началникът на пожарната не смята така.

Причината за изтичане на газ пропан-бутан от влак, който минавал през русенската община Борово, е кражба според фирмата собственик на цистерните фирма ГАЗТРЕЙД АД..

В сряда малко след 19:00 ч. композиция от 12 вагона преминава през през центъра на града. От двете страни на ЖП линията живеят стотици жители на Борово, там се намира и кметството и други административни сгради.

След като влакът спира на редовната си спирка, машинистът установява, че от деветия вагон изтича газ.

В една цистерна има 40 тона пропан-бутан. Общо композицията е превозвала 480 тона. Изтеклото количество газ в Борово е близо 2 килограма.

Над 300 души са били евакуирани от сградите в съседство. Линията минава точно през централната част на града. Всички са уплашени. Една от тях е и 81-годишната Бисерка Якимова.

Според началника на пожарната в Бяла опит за кражба не е имало. Главен инспектор Свилен Рачев успява да спре изтичането на газ. И така спасява хората.

„Може би някаква техническа неизправност, свързана може би с недобро затягане на самия кран. Няма, не виждам, определено няма съмнения за никакви други действия, които биха могли да доведат до това“, казва Рачев.

Наистина това не са сюжети на филми. Това са напълно реални трагедии причинени от недомислието и алчността на богати хора.

На хора, които пренебрегват указанията за безопастност или разумните отстояния и подлагат работниците и околните обикновени граждани на огромен риск.

Риск, който не си струва и който не само, че може, а трябва и е задължително да бъде превантивно избегнат.

Никой не иска да живее в постоянен страх. Никой не иска да вижда подобни ужасяващи гледки, камо ли да ги преживява!

Заедно можем да избегнем подобни ужасни трагедии.

Да се обединим и да се спасим! Да спасим човешки животи!

За последните седем години в България са известни три инцидента с ПРОПАН-БУТАН, два от които са със съоръжения на ГАЗТЕРЙД АД.

Логично пресметнато 66% от инцидентите са свързани с ГАЗТЕРЙД АД.

Но до тук става въпрос за малки по обем съоръжения, но причинили неимоверно големи щети.

А сега си представете сценарий с взрив с 40 хил. куб. метра комулативно пренесени с други съседни обекти.

Може би тогава някой населени места ще бъдат заличени, а жителите отново просто лоша статистика!


Сподели

Related posts

Leave a Comment