Спиралата

Сподели

Този коментар ще се различава рязко от реалността, която политиците описват по време на кампания. Защото в последните месеци, те се държат сякаш са в непрекъсната кампания. А светът в момента се подрежда така, че „перфектната буря“ в Европа е на прага на България и нищо чудно, да ни донесе зима, която да промени рязко нагласите към живота у нас.

Първата вълна на поскъпването на петрол и газ започна с възстановяването на американската икономика. Заводите се събудиха и производството тръгна отново. Цените на петрола се покачиха, но не достатъчно, че да ни развалят лятото. А всички индикации бяха налице.

Истинският проблем обаче дойде със събуждането на азиатската икономика. Защото когато там се събуди тази гигантска индустрия, са нужни много ток, петрол и газ. Светът е гладен за нови стоки и продукти. Влоговете се вадят от банките заради ниските лихви и се влагат в имоти. Трябва да се строи и да се доставя. Купуват се автомобили, смартфони, дрехи. Обществата консумират до преяждане. До пръсване. А за да се произведе всичко това е нужна енергия.

И тази зима ще усетим какво означава, когато търсенето е много по-голямо от предлагането. И надявам се да не разбираме какво би се случило, ако държавата не се намеси спешно.

САЩ притиснаха Европа заради „Северен поток 2“, а Москва намали доставките на газ, който заема толкова голяма част в енергийния микс на Европа.

Ако цените бяха ниски, това щеше да е нож с две остриета, защото Русия щеше да загуби от по-малкото количество газ за продан. Но при тези цени на енергоносотелите, по-малкото количество се компенсира с по-високите цени.

Някои от европейските държави усетиха още в края на пролетта накъде духа вятърът. В сряда, докато в България изпращахме с нарастваща досада поредния патетичен парламент, Испания гласува спешни мерки за ударно намаляване на данъци, за да помогнат на бизнеса и потребителите да усетят по-слабо рекордните цени на ток и газ, които вече започнаха да получават и домакинства, и бизнес.

Газът се увеличава 5 пъти в сравнение с 2019 г. Затова, освен че ще намали някои данъци, Испания ще вземе и 650 милиона евро от печалбите на електрическите компании, за да ги пренасочи към домакинствата. Това е решение без аналог, но заедно с другите мерки, ще може да компенсира с 22% скока в сметките за ток, които само за месец се увеличиха с 35%. Испанците са наясно, че тези мерки са само временни и може да се наложи да вземат още в спешен порядък.

Гърция пък обяви, че държавата ще поеме 80% от предстоящото увеличение на цените на тока, което ще струва на Атина милиарди, но идеята е да бъде защитено населението и бизнеса в предстоящите зимни месеци.

На този фон България седи неадекватно в този ключов момент. Ще се увеличат незначително енергийните помощи, бяха гласувани и добавки за пенсионерите, представени едва ли не като жест на подаяние. Но нека да не се заблуждаваме. Вие, скъпи пенсионери, няма да може да си купите повече неща, а ще си купите същите неща на по-високи цени. И ще плащате сметки, които ще са по-високи. Това е истината, всичко друго да сложно обяснени захаросани приказки.

Вече всички го усещаме – и не е въпрос само на инфлация, а и на спекула.

В Европа вече говорят за „ценова спирала с неясен край“, а статистиката тук непрекъснато отчита увеличение на доходите. Но хайде да си говорим сериозно – на колко от вас, които ме гледате в момента, ви увеличиха заплатите в последната година? Ами в последните 2 години? Ами в последните 5 години? Виждате ли как тъпчем на едно място, докато започваме все по-често да се заглеждаме върху цените в магазина. На кого от вашите работодатели намалиха данъците?

Ще го кажа по друг начин. Ако ръстът на икономиката се изразява в ръст на цените, при замръзнали доходи, това е нещо изкуствено, което в един момент ще избие върху цялата икономика. Както харчим, изведнъж отново ще започнем да стискаме парите си. Ако няма стратегия, свързана с извънредната ситуация, в която цяла Европа навлиза, това ще рефлектира върху ежедневието ни, живота ни, доходите ни и върху прага ни на търпимост към политическите играчи, които за трети път ще се борят за нашите гласове.

Но ако с избори вече започнахме да свикваме, при неправилно регулиране на предстоящата криза, ще се появяват реакции и явления с неясен изход.

СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

https://www.btv.bg/

Сподели

Related posts

Leave a Comment