МОЯТА ПРОГНОЗА

Сподели

1. Ниска избирателна активност и на парламентарните, и на президентските избори

2. Класация на кандидатите (23 броя) за президент на първи тур

• Румен Радев – малко няма да му достигне до 50% на първи тур
• Герджиков – с немалка разлика зад него
• Лозан Панов и Карадайъ – изненадващо равни резултати
• Някои от останалите маргинални кандидати също ще изненадат – със забележимо присъствие за разлика от други проведени избори

3. Втори тур: не се ангажирам с прогноза.
Защото според моята оценка до втори тур е възможно и да не се стигне заради пандемията от Ковида и въведен пълен локдаун. Ако има втори тур, един срещу друг ще са Радев и Герджиков. Герджиков гарантирано ще загуби заради тежки компромати. Вече споменах за това в поста „Куклите на конци” от 23 октомври – за скандала навремето за злоупотребени 200 млн. от фонд „Научни изследвания”, който е бил ръководен от него. Вероятно затова щабът му не е включил този „елемент” от биографията му в хвалбите за Герджиков,

От своя страна медиите и хората на Радев не вадят скандала, понеже така част от широката периферия на ГЕРБ ще се налее при Лозан Панов.
.
4. Парламентарни избори:
• Рязък спад в подкрепата за ГЕРБ – на минимума твърд електорат , по-нисък резултат и от предишните избори
• Рекордно високо позициониране на харвардците
• Рядко прилични резултати за БСП, които ще скъсят значителната им сега разлика с ГЕРБ
• Нов изборен погром за ИТН – възможен е резултат дори и под този на ДПС.
• Много добри резултати за ДПС
• Незадоволителни резултати на останалите протестни парии
.
МОТИВИТЕ МИ
*** В електората на ГЕРБ нежният пол беше с по-висока тежест от мъжкия. От друга страна значима част от герберовия електорат е като платно, обръщащо се по вятъра.

Тези електорати в значима степен се припокриват като лица. Те гласуват единствено и само чрез симпатията си към един или друг лидер. Тези избиратели осигуриха избирането на царя, избирането на Борисов, избирането на Румен Радев…

Сега този електорат припознава друг политически симпятяга – Кирил Петков.

Така че логично тези гласове за ГЕРБ продължават да се топят за негов кандидат, който не е харизматичен за тях от една страна, а от друга – и за самата ГЕРБ, понеже едно е да имаш симпатия към някого, а друго – да заживееш с него. А животът с Борисов и ГЕРБ доитегна – цели три мандата. Тенденцията е трайна – при всеки пореден избор за трите мандата управление на ГЕРБ резултатите му спадаха, но сега това движение рязко се засили.

*** Съответно харвардците взимат основно гласове не само от негласували преди, както сочат социолозите. Те прибират практически онова, което навремето гласува и гласуваше за царя, за ГЕРБ, а в по-новите времена за поредния герой – за Радев. Част от този електорат сега няма да гласува за Радев, но няма да гласува и за когото и друг на президентските избори. Но на парламентарните ще гласува за новия му герой – Кирил Петков.

Харвардците прибират много гласове и от останалите протестни партии, вкл. люшкащата се маса на Слави Трифонов (ако той също се беше кандидатирал за президент, „Има такъв народ” безспорно щеше да бъде първи на изборите)

*** БСП ще катери резултат, понеже за широка лява маса, която по принцип не гласува за БСП, не остана никаква друга алтернатива освен тази партия.
Защото всякакви „патриотари” бяха развенчани и се срутиха заради участието им в управлението на Борисов.

Освен това националистите и твърдите русофили отдавна не са онова, което беше навремето като придошла електорална вълна. Напъните на „Възраждане” да стане новата „Атака”. (навремето „Атака“ успя дори да изправи кандидат за 2-и тур на президентските избори) показаха своята безплодност, вкл. и на изборите през април и юни.

*** ДПС ще е на възможния връх заради пълната мобилизация покрай кандидатурата на Карадайъ. Но задължително ще отбележа, че този връх зависи и от гласовете в Турция.
Освен това изборите досега винаги са били брутално фалшифицирани, вкл. и от самата ЦИК и са купувани масите ромски гласове у нас. Ако обаче тези механизми не заработят в степента както преди, резултатът на ДПС ще е скромните малко над 300 000, е моята прогноза.

*** Има такъв народ ще продължи сгромолясването си. Аурата сред електората и имиджа на Тошко Йорданов и сие въобще нямат сравнения с този на Слави Трифонов. За този специфичен електорат всички лица на тази партия са нещо като чиновници на Слави Трифонов и нищо повече от това. Безспорно в нейните очи той е Лидер, но избори не се печелят от чиновниците на лидера, независимо колко велик е той.

*** „Да, България“ ще намали резултати си заради харвардците. ИБМВ е без възможности да участва в това преразпределение на електоралните симпатии, но така или иначе е със сериозни шансове да прескочи избирателната бариера.

*** И последното: решаващ фактор ще е и пандемията от Ковида у нас. Т.е. как и доколко и в каква насока ще представят властите резултатите от нея. От това в немалка степен зависи активността от една страна, а от друга – гласовете за Румен Радев.

Григор Лилов


Сподели

Related posts

Leave a Comment