Кмета на Видин кани бежанци… но май само за личен PR! После всеки да се оправя

Сподели

Европа показа каква трябва да бъде – обединена не само на документ, състрадателна, помагаща. Европейските граждани и институции казват “Не” на войната и подават подкрепяща ръка на украинския народ, на бягащите от войната майки с деца.

Има ли обаче в цялата голяма картина фалш и лицемерие, и други едни сметки? Големи и малки… Безспорно има.

Ето ни във Видин. Преди седмица северозападният град прие организирана група бежанци. Майки с деца пристигнаха в града с два украински автобуса. Кой насочи тези хора към Видин, е логичният въпрос?

Регионът не е пряка дестинация за хората, търсещи спасение от войната. Те преминават предимно през Дунав мост при Русе. Всъщност украинските граждани пристигат във Видин по покана на кмета на общината. Градоначалникът Цветан Ценков лично е поел ангажимент да настани майките и децата в градското ученическо общежитие. И да им осигури всички необходими условия за нормален и спокоен живот в приятелска среда. Както си е редно (според родните политици) кметът се нарежда пред общежитието заедно с парадна комисия по посрещането. Около посрещачите чинно щъкат пиари, фотографи и журналисти. Защото добротата кметска трябва да бъде разпространена и запаметена за поколенията или поне за идващите местни избори. Моментът настъпва – майки с деца, най-малкото на 1 г., най-голямото – 16 годишен младеж, слизат от автобусите….

И тук нещата се превръщат в “мила” родна картинка. Бежанците са над 60, местата в общежитието под 30. Отопление не се чувства, интериорът е от 60-те години на 20 век. В тези помещения, при тези условия впрочем, живеят видински ученици! Наша проверка установи, че единственият ремонт на сградата е правен през 2018 г. и е бил буквално спасителен – ремонтирана е фасадата и сменена дограмата. Ремонтът е бил за около 250 хиляди лева. Вътре в помещенията ремонтни дейности не са извършвани. Според местните фейсбук групи, настоящият кмет на Видин никога не е влизал в общежитията и изобщо няма представа каква е обстановката там. Украинските граждани няма как да бъдат настанени и остават на тротоара, доколкото има такъв.

Кметът е в паника, пиари и фотографи дружно гледат в синьото небе…

Областният управител на Видин Любен Иванов по чисто партийни причини (кметът е от ГЕРБ/СДС, а областният от ДБ) не е уведомен за пристигащите чужденци, но трябва спешно да се намеси. Иванов започва совалка из местните хотели.

След няколко часа проблемът намира решение. 50 от украинските граждани са настанени в два видински хотела, други напускат Видин. Разбира се кметът дава серия интервюта и дори продължава. Приема аплодисменти, очаква още бежанци. Отново по негова покана. Пиарите бълват снимков материал. Медиите мълчаливо се съгласяват с цирка. Някои даже пригласят. Следващите бежанци ще бъдат настанени в Гребната база на града, според кмета.

Наш бърз оглед показва, че там е опасно за здравето и живота на трениращите деца, а за живеене и дума да не става. Човекът и там не е бил, смеят се видинчани. Общинският съвет ще гласува допълнителни средства. Виж в харченето го бива, допълват местните.

Съпричастност ДА, подкрепа ДА… Но и да бъдем с широко отворени очи за фалша и цинизма на родните политици. Какъвто е героят от нашия разказ! Казват, че най-добре се лови риба в мътна вода. Ще се окаже, че де що роден политик има, все е риболовец. А ние шарани! Иначе видинските медии дружно премълчали скандала. За да не се изложим пред чужденците, явно!


Сподели

Related posts

Leave a Comment