Безобразният шеф на БАБХ Христо Даскалов заплашва националната сигурност. На ход е Прокуратурата

Сподели

ВАС поряза БАБХ и по второто дело срещу „Евролаб“

Заплаши ли шефът на БАБХ Христо Даскалов националната сигурност на страната? Този въпрос стои с огромна острота пред службите за сигурност и прокуратурата, след като гранични служители на няколко ведомства, включително и от Агенцията, са дали показания пред ДАНС и ГДБОП, че трафикът на тирове от Турция за България е бил спрян за три дни с устно разпореждане, пише frognews.bg.

Само по себе си подобно действие е прецедент.  Безспорно  е, че то води до куп големи проблеми, някои от които необратими. На първо място се  обтягат  международните отношения между двете държави,  създават се предпоставки за разваляне на тонове храни, които се превозват.  И не на последно място се  прецакват куп пътните фирми заради финансовите загуби, които им се налага да претърпят.  А те са в размер на милиони евра.

Целта, според инспекторите, е била Христо Даскалов да не се съобрази с решението на ВАС, с което на граничния пункт бе върната хамалската дейност на фирма “Евролаб”. Друга задача, смятат експертите, е да се нагнети напрежение, което всъщност се случи, и това да бъде “хвърлено” като вина на фирмата. Подобен опит бе направен, но служителите на ГКПП ”Капитан Андреево”, станали свидетели на безпрецедентните нареждания “отгоре” не се стърпяха и разкриха пред медиите какво всъщност се е случило.

От близо 8 месеца инспекторите от БАБХ са подложени на тотален натиск от ръководството на Агенцията заради желанието на бившата власт да махне въпросната фирма. Немалка част от тях бяха не по тяхно желание “преквалифицирани” на хамали. На други пък им се наложи да изпълняват също устно спуснати заповеди и то на ръба законите, включително и европейските. За подобни практики свидетелства т. нар. “кърваво писмо” на служители, в които се описва как са принуждавани да вършат нередности.

На фона на това абсолютно безпочвени се оказаха твърденията на Даскалов и бившия зам.-министър на земеделието Иван Христанов, че с махането на “Евролаб” държавата си е върнала държавата. Нито една служба не е

дала информация, че фирмата е извършвала нещо нередно. Дори нещо повече – проверките на различни контролни органи, продължили няколко месеца, не установиха нито едно прекрачване на закона, дори не е констатирано нарушение. Нека за миг да си представим, ако това бе факт. Или пък да допуснем, че хора от частния субект са спрели трафика на камиони?! Подобни действия, ако са били извършени, би трябвало да сме свидетели на обиски, арести, обвинения и т. н., знаете как се прави.

За капак последва нова заповед на Даскалов, с която  на Агенцията се вменяват нови задължения, а именно товаро-разтоварна дейност. Юристи са категорични, че това може да стане с промяна на закона и последващо гласуване в Народното събрание.

До този момент нито един факт, изказан от Даскалов и Христанов  относно “Евролаб” не се е потвърдил досега. Сред тях е и дългото им жалване пред медиите, че  се чувстват заплашени. В откровение те признаха, че всъщност приятели ги съветвали  “да се пазят”.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

При посещението си вчера на ГКПП ”Капитан Андреево” вътрешният министър Иван Демерджиев не взе страната на БАБХ.

Единствено призна за конфликт между служители и хора от фирмата. И увери, че докато той не се разреши, жандармерията ще бъде там, за да гарантира, че никой вече няма да може да спира трафика на камиони.  Предшественикът му Бойко Рашков също не взе страна, оставайки съдът да си каже тежката дума. След неговото произнасяне, обаче ситуацията продължава да се изостря. Оттук насетне въпросът е дали прокуратурата ще се задейства, за да посочи ясно кой и защо  си позволи  да постави на карта националната ни сигурност.

БАБХ загуби поредно дело срещу ”Евролаб” за ГКПП ”Капитан Андреево”

Върховният административен съд обяви, че фирмата ”Евролаб 2011” може да остане в помещенията на граничния пункт ”Капитан Андреево”, а договорът ѝ с агенцията по храните (БАБХ) не може да се смята за недействащ, съобщи Mediapool.

С това ВАС потвърждава изцяло решението на първоинстанционния административен съд, че държавата, в лицето на агeнциятa пo xpaнитe, не може да незабавно да приложи решението си за пpeĸpaтяване на дoгoвopа с частната фирма.

Преди ден шефът на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов с нова заповед спря „Евролаб 2011“ да товари и разтоварва камиони с плодове и зеленчуци, влизащи на „Капитан Андреево“ от Турция.

Повече от месецът съдът и БАБХ продължават играта на котка и мишка за частния фитосантирен контрол на границата с Турция. В края на юли върховният съд потвърди, че фирмата може да разтоварва камиони на границата и отказа последващо тълкуване на решението си.

След това БАБХ започна да заобикаля тези решения с допълнителни заповеди, твърдейки, че че не действа против решението на съда, а цели да изпълни предписанията му. Последното произнасяне на ВАС в полза на „Евролаб 2011“ означава, че тя остава в помещенията си на граничния пункт.


Сподели

Related posts

Leave a Comment