Съдебният заседател в Специализирания съд Константин Арабаджиев членува в КЗП и покровителства измамите в контролния орган

Сподели

Един от спряганите за нов член на Комисията за защита на потребителите Константин Арабаджиев, който беше неин член и при предишния състав на ръководството и същевременно съдебен заседател в Специализирания съд, е покровителствал години наред уволненият през юли т.г. главен секретар на Комисията Иван Бъчваров. 

Ползата на Арабаджиев се е изразявала в следното. Като съдебен заседател, той имал най-много 20% присъствие в Комисията, а липсата му е била прикривана от Иван Бъчваров, който обезпечавал технически административните му функции. Това било приемлива възможност за Бъчваров, който бил застрашен от уволнение заради сериозни провинения по служба, а в замяна на услугата Арабаджиев ходатайствал за него пред бившия председател Димитър Маргаритов да не започва дисциплинарните производства срещу главния секретар. 

Иван Бъчваров, който е брат на екс депутата от БСП и бивш земеделски министър Светла Бъчварова, стана скандално известен в публичното пространство с няколко дисциплинарни съвета и производства на прокуратурата за деклариране на неверни данни и за дискриминация и сексуален тормоз, но най-вече с прословутия секс чат със своя служителка в работно време. Обществена тайна е скандалното му досие, несъвместимо със статута на държавен служител.  

Последните му похождения са в продължение на дългогодишните авантюри с подчинени служителки от различни места в страната. След изчерпването на отношенията с тях, Бъчваров се насочил към колежки от регионалната дирекция на КЗП в Русе. За целта малко след назначаването на регионалния директор Цветан Христов, в помещенията на Комисията в дунавския град са инсталирани камери за наблюдение. Те са монтирани от външни, непознати за служителите на дирекцията лица, но в присъствието на Христов и по негови указания. В коридора, който е общ за КЗП, ГД ГРАО и Министерството на младежта и спорта и се ползва и от служители на Областна администрация Русе, също е инсталирана камера. Освен за запис, камерите са били използвани и за отдалечен достъп чрез мобилни устройства. За видеонаблюдението не е искано съгласие на служителите, както и няма предупреждения към външни лица и служители за наличие на камери. 

През май 2022 г. главният секретар Иван Бъчваров е бил информиран за наличието им и че тяхното функциониране пречи на свързването на компютрите към интернет, но той не е предприел никакви действия, което навежда на мисълта, че обслужват и негови интереси – например, възможност да разглежда преминаващите колежки.  

Подобен подход е приложен и в Централно управление на КЗП в София, където за охрана на сградата на ул. „Врабча“ 1 е наета фирма, приближена на Бъчваров. По негово нареждане на т. нар. етаж на властта, на който са разположени кабинетите на председателя и секретарката му, двамата членове и тяхната секретарка, юристите и експерта човешки ресурси, камерите са спрени и не се извършва нито наблюдение, нито запис. Освен това, за разлика от служителите на другите етажи, на техния влизането става със специална магнитна карта. За никой в Комисията не са тайна продължилите през целия мандат по времето на Димитър Маргаритов опасно близки отношения между секретарката на Маргаритов и единия от членовете – Константин Райков, Бъчваров и една от юрисконсултките, както и между самия Маргаритов с негова подчинена служителка, която първоначално била редови експерт, а впоследствие той назначил без конкурс за експерт „човешки ресурси“ със собствен кабинет, за да може да я посещава за срещи насаме или да не се забелязва от останалите, когато и двамата отсъстват в работно време. Целта на тази организация на охрана на сградата е максимално ограничаване на достъпа до етажа на ръководството и избрани служителки, както от страна на външни лица, така и на останалите служители.  

В онлайн пространството все още могат да бъдат открити следи за изтеклия през 2014 г. в интернет еротичен чат на Бъчваров с негова подчинена, от който става ясно, че са организирани командировки с цел лични срещи и ползване на помещенията на КЗП като терен за интимни ласки: https://offnews.bg/razsledvane/prokuraturata-razsledva-brat-na-vodach-na-lista-na-bsp-383819.html

Извадки от секс чата, който беше качен в платформата Болканлийкс, но впоследствие мистериозно изтрит: „ще можеш ли да се измъкнеш“, не знам може би зависи кога ще тръгна и наистина трябва да е в офиса, защото мога да кажа че имам малко работа при тебе а женами … да е в центъра например, на знам как ще стане“, „тогава мога да съсм с теб в офиса не виртуално“, „а в офиса става ли“, „да,само че не знам как се прави безшумен секс“, „или само ще пием кафе“, „ще ми станат много кафетата“, „спираме се на безшумния секс“, „стига с тия кафета“, „ще вкесиш нещо по-натурално и не толкова горчиво“, „сега ще извикам някой да ми седне в скута“ и др.Чатът вади наяве отправяни сексуални предложения към подчинени от страна на главния секретар. От служител, подчинен на главния секретар, е заведено дело за сексуален тормоз и дискриминация: https://btvnovinite.bg/bulgaria/obvineniya-v-seksualen-tormoz-v-kzp.html

Софийска районна прокуратура е повдигнала обвинение на главния секретар на КЗП Иван Бъчваров за деклариране на неверни данни: https://offnews.bg/politika/povdignaha-obvinenie-na-shef-v-kzp-sled-2-godini-razsledvane-483310.html

Друг позорен факт е, че Бъчваров многократно е посещавал Русе и заедно с Цветан Христов са вземали участие в работно време в процеса „варене на ракия“, естествено командирован от Комисията за участие в ракиен туризъм. Материалът за ракията е от лозовите насаждения в с. Екзарх Йосиф, собственост на семейството на секретаря Бъчваров, а Цветан Христов е уреждал казана в околностите на гр. Русе. 

Въпреки скандалните разкрития, благодарение и на ходатайството на члена на КЗП Константин Арабаджиев, Иван Бъчваров остава главен секретар на Комисията до юни 2022 г.

Източник: Фейсбук


Сподели

Related posts

Leave a Comment