Рашков: Бойко, спокойно, затворът ти в Банкя ще е луксозен

Сподели

Бившият МВР шеф разкри – депутати не искали новия Закон за КПКОНПИ от страх, че ще им намерят недекларирано имущество

Бившият МВР шеф Бойко Рашков, който оглавява пернишката кандидатдепутатска листа на „Продължаваме промяната“, отправи задочно послание към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като потвърди намерението, изразено преди дни, да се вдигне нов затвор по европейски модел, в родния на Борисов град Банкя. Лидерите на „Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев пък няколко пъти намекнаха по време на кампанията, че възнамеряват да си довършат работата и краткосрочният арест на експремиера да се повтори, този път обаче до присъда и със солидни доказателства.

„Повечето от местата за лишаване от свобода са строени отдавна и не отговарят на стандртите в другите държави, с които трябва да се съобразяваме. Критикуват ни от Комитета против изтезанията при ООН. Дължим на обществото местата за лишаване от свобода да придобият съвременен вид като в цивилизованите държави.

Дали този затвор, който трябва да построим, ще бъде в Банкя, за да бъде по-близо до дома на някого, е въпрос на преценка. Струва ми се, че ако политици продължават да се занимават с криминални престъпления, трябва да има затвор за тях и този затвор да отговаря на всички международни стандарти“, казва Рашков в интервю за „24 часа“.

Той твърди още, че разполага с информация за това, че служителите на МВР на ръководни нива имат указания да не използват подхода да съставят предупредителни протоколи при данни, че ще се купуват и продават гласове. „Нещо, което е в разрез със закона. Ако това е вярно, опасявам се, че сегашното ръководство на МВР няма да се отнесе с необходимата отговорност за ограничаване на криминалния вот. От публични източници разбирам, че отново има прояви в тази посока – в Дупница се купували гласове за ДПС“, твърди Бойко Рашков. В Северна България пък вървяла търговия с вот за ГЕРБ чрез собственици на бакалии и заведения.

Рашков нарече превърнали се в смешници онези депутати (като визира ИТН – б.р.) от предишния състав на НС, запънали се да се приеме новият Закон за КПКОНПИ начело именно с него. Според бившия МВР шеф – защото се страхували, че ще бъде осветлено недекларирано тяхно имущество и авоари, включително зад граница.

А самият Рашков е готов отново да оглави МВР, ако се наложи, но нямал притеснения и да стане наследник на Сотир Цацаров или шеф в Националното следствие.


Сподели

Related posts

Leave a Comment