Социалисти от Хасково: Смиляна Нитова, вън! Завлече милиони от ДКК, а каза че няма пари за избори

Сподели

Наглостта на хасковската депутатка  Смиляна Нитова е безгранична, твърдят възмутени нейни съпартийци от структурата на БСП в Хасково

„Нитова стана изпълнителен директор на Държавната косолидационна компания, където по нейно време изчезнаха десетки милиони лева. Това са случи по време на правителството на Кирил Петков, когато Корнелия Нинова беше министър на икономиката. Нинова назначи Нитова защото беше кадър на БСП и нейно лично протеже. След това я сложи и водач на листа в Хасково, но Нитова не направи нищо. Гледаше ни в очите и ни излъга, че организацията в Хасково няма пари за кампания!“, възмущават се местните социалисти.

Те недоумяват как човек сложен от партията им на една от най-добре платените държавни длъжности може да каже такава глупост.

Нитова започва с около 7 000 лева заплата като зам.-председател на ДКК през февруари 2022. През март тя вече е изпълнителен директор  на ДКК и заплатата й набъбва почти двойно.

Нитова вече прибира по 13 000 лева на месец. Това става с решение на борда на директорите. Простите сметки показват, че за времето в ДКК, преди да бъде освободена през ноември, Смиляна Нитова е взела от държавното дружество почти 90 000 лева само като заплати.

Но когато идват изборите през октомври и когато е начело на листата на БСП в Хасково Нитова отсича: „Нямаме пари за кампания!“

Това и предрешава резултата на БСП в Хасково. Социалистите взеха 1 манадт с мъка.

E, Нитова стана депутат, но надеждите за по-добро представяне на БСП в родния й град бяха погребани за винаги. Нитова проигра исторически шанс, след като за пръв път от началото на прехода в Хасково водач на листата на БСП беше местен човек, а не парашутист от София.

Всъщност изборният резултат на БСП в Хасково през октомври 2022 е истинска катастрофа. Социалистите с Нитова начело вземат само 7013 гласа или 8,75 процента. За сравнение през ноември 2021 те имат 8515 гласа или 10,29 процента. Доста повече, въпреки че водачът на листата тогава не беше от Хасково. Всъщност не беше даже и от БСП. Защото тогава водач беше Владимир Маринов от Пловдив, който е зам.-председател на тогавашния коалиционен партньор на БСП, малката лява партия  АБВ.

„Как може да вземеш толкова пари за по-малко от година благодарение на партията си, а после да не искаш да дадеш дори една малка част за собствената си кампания!“, възмутени са местните. Те са категорични, че Смиляна Нитова е предател и няма място нито в Народното събрание, нито в БСП Хасково.

Да не говорим, че умишлено или вследствие на безхаберие, точно по нейно време начело на Държавната консолидационна компания, са изчезнали документи, заради които държавата най-вероятно ще изгуби 75 млн. лв. Фактите показват, че предходният изпълнителен директор на Компанията Смиляна Нитова се е опитала да прикрие деянието.

Това твърди съвсем официално сегашното ръководство на ДКК.

Историята е колкото любопитна, толкова и смразяваща.

През 2018 година държавата, чрез ДКК, придобива вземания на дружеството „Кемира“ срещу 25 млн. лв., като приходът за държавата от успешното му събиране се очаква да бъде още около 50 млн. лв. За да реализира тази претенция, на 21.07.2021 г. ДКК завежда дело срещу „Кемира“ с финансова претенция за приблизително 75 млн. лв.

„Като част от доказателствата по делото са представени заверени преписи на шест договора за цесия и съответно анекси към тях. Делото на онзи етап може да бъде разглеждано като много вероятно за спечелване от държавата, тъй като обстоятелствата са безспорни“, обясняват от ДКК.

От представената хронология е ясно, че към 21 юли 2021 г. всички документи са били налични в оригинал в ДКК. В отговор на исковата молба обаче, ответникът по делото оспорва истинността на документите. „Това би следвало да е формална процедура, като от ДКК се изисква единствено отново да предостави оригиналите на документи. Оказва се обаче, че те са изчезнали“, твърди сегашния шеф Венцислав Димитров.

Тогавашният изпълнителен директор на ДКК Смиляна Нитова на практика не прави нищо.

„Няма информация г-жа Нитова да е сезирала разследващи служби, за да се установи как и къде са отишли тези документи. Няма следи да е изискана информация от служителите, които е би следвало да са ги съхранявали. Предходният изпълнителен директор е изглеждала притеснително спокойна от факта, че в тази ситуация държавата губи безвъзвратно 75 млн. лв. заради бюрократична небрежност или умишлени действия от повереното ѝ дружество“, убеден е Венцислав Димитров.

На 6 юли 2022 г. или повече от 3 месеца, след като съдът е изискал оригиналите, Смиляна Нитова изпраща писма до предходните изпълнителни директори на ДКК, в което се обръща към тях с молба, ако разполагат с оригинали на тези документи, да ѝ ги предоставят. „Най-вероятно това е много нелеп опит за разминаване на отговорност с нейните предшественици, въпреки че синхрона в изчезването на документите и действията на „Кемира“ се случва именно в нейния мандат“, припомя сегашния изпълнителен  директор на ДКК.

Смиляна Нитова на практика е укрила тази информация и от новите членове на Съвета на директорите на ДКК. „Повече от 10 дни ние бяхме заедно в ръководството на дружеството и тя не е информирала никой от нас за ситуацията. Липса информация това да е било докладвано и на предходния Съвет на директорите. Единственият човек, който явно е имал информацията е била тя“, разясниха още от ДКК. Според тях една от хипотезите е, че по този начин е спечелено време, за да се прикрият следите по изчезването на документите. Преките финансови ползи за частната фирма от всичко това са десетки милиони, които ще бъдат платени от данъкоплатците.

„До тук държавата е загубила 25 млн. лева, с които е придобила дълга и над 700 хил. лв. разходи по делото. Заедно с това пропуснатите ползи ще са за около 50 млн. лв. Това е огромна по мащаб финансова афера, с която тепърва ще се занимават разследващите органи, но ако е действано умишлено, можем само да предполагаме какви са били финансовите стимули на хората, които са го извършили“, казаха още от ДКК.

Те представиха и извършен правен анализ на създалата се ситуация, според който шансовете на държавата да спечели делото при липсата на оригинални документи е нищожна. „Категорични сме, че и предходният изпълнителен директор е била наясно с това“, подчерта още Венцислав Димитров.

Всичко това разбуни и духовете в хасковската организация на БСП! Ако изобщо вече има организация?

Защото хората са възмутени и вече не вярват нито на Смиляна Нитова, нито на Корнелия Нинова, нито на БСП.

Явно където стъпи Нитова – след нея всичко става пепел. И в държавните фирми, и в партията в родния й град.

Остава само въпроса защо го прави? От безхаберие или от користни цели?

И ако за съсипването на една партийна организация се носи само морална и политическа отговорност, то за източването на милиони от държавна фирма заради удобното „изгубване на документи“ има компетентни органи.

Които е крайно време да се събудят и намесят!

От предадени и излъгани хасковски социалисти


Сподели

Related posts

Leave a Comment