ЛИЦЕМЕРИЕТО – НАЧИН НА УПОТРЕБА

Сподели

В политиката срамни и мръсни неща няма. Стига да се плаща добре. По това, разбира се, политиката се родее с проституцията. Макар и доста по-добре заплатена. Напоследък обаче дори тази най-древна професия започна да излиза извън рамките на приемливото по лицемерие.

Бай Педро Фил, иначе казано, блажено неосъзнаващият какво се случва американски президент, вместо да отиде в Охайо, където екологичната катасрофа е с потресаващи размери, а американците, живеещи там – в ужас, ги заряза като мръсни котета да се оправят сами и отиде да лее съчувствие към украинците и в частност личният му шут Зеленски. Тук си спомням един мой познат анализатор, който всеки път, когато му разправях нещо за политиката, питаше: „Кому е изгодно и къде са парите?“. Та – семейство Байдън от доста години има сериозни икономически интереси в Украйна – заводи, биолаборатории, война. Каквото и да ви говорят за демокрация и глупости, да си знаете, че става дума за пари. Та Бай Педро Фил е отишъл да си нагледа инвестицията, защото напоследък работата оттича. Въпреки налените милиарди долари и евро в Шутоландия, не се забелязва дори намек да се противопоставят успешно или пък да превземат Кремъл в близките сто години. Та е естествено, Бай Педро Фил да е притеснен. Притеснен е и ако американците, които вече на гърба си усещат санкциите срещу Русия и налетите в Шутоландия милиарди, започнат да питат за какво са ручали жабетата.

Лицемерието е отличителна черта и на българските политици. Вой до небесата и събиране на дарения и държавни помощи за Шутоландия. Сърцераздирателни постове и публикации как горките киевчани останали без ток и как страдали на тъмно и студено. Мъка. Политическа мъка. В същото време тез народни избраници, политици и общественици умело успяха да не забележат как възрастни майка и син загинаха от студ и глад в едно българско село. За загиналите от мизерия българи няма да има резолюции на ООН, Съвета за сигурност, Еврокомисията и Европарламента. Съмнявам се дори дали евродепутатите и чиновниците в Брюксел знаят за случая в европейска България, член на великия им съюз. Съмнявам се, че някой евродепутат с по 20 бона заплата може да си представи какво е да умреш от студ и глад. Съмнявам се и някой от българските политици да го е грижа. Но виж, за горките украинци, не спират даренията, помощите и съчувствието. Лицемерието е стигнало такива погнусяващи низини, че ме е срам, че някои се причисляват към човешкия вид.

Лицемерие. Лицето на българските политици. Лица с маски. Каменни сърца. Очи без душа. Светът е полудял. Но поне ние можем да се опитаме да запазим здравия разум.

И трябва да научим изкуството на егоизма. Първо да гледаме българите. След като българите живеят достойно, чак тогава да помагаме на чуждите. За Шутоландия се грижи целият свят. За бедните българи не се грижи никой. Всъщност Манол Пейков, който събираше пари за генератори за Украйна, на колко бедни българи е помогнал? Просто питам. Или например необхватният от окото Ал Йо знае ли какво е да си легнеш гладен? Или Корнелия Нинова – знае ли какво е да вземеш бърз заем до заплата, за да платиш лекарства за децата си, защото не можеш да разчиташ да ги пратиш да работят в „Голдън Сакс“?

Смъкнете маската на лицемерието и отдолу ще видите сатаната.

Елена Гунчева-Гривова


Сподели

Related posts

Leave a Comment