ВИС-2, ГЕРБ, ДПС и Гергов превзеха „Български възход“

Сподели

Когато формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев „Български възход“ (БВ) влезе в предишния парламент, това беше, от една страна, изненадващо, но от друга, не съвсем. Изненадващо, защото малко преди парламентарните избори през миналата година редица знакови имена, които участваха активно в подготовката за учредяването на формацията, изведнъж я напуснаха, а аргументът им тогава беше, че партията е „обект на нездрав интерес и се пълни със странни партийни отломки и компрометирани личности“. Въпреки сътресенията на старта на формацията обаче БВ успя да влезе в парламента, за което със сигурност най-много допринесоха точно тези „отломки“, които се свързваха с различни бизнес интереси както на национално, така и на местно ниво. Заради факта, че Янев откри предизборната си кампания на предишния вот в „Брикел“, имаше съмнение, че бившите структури на партията на бизнесмена Христо Ковачки „Лидер“ ще помагат на БВ във вота и в крайна сметка той получи доста гласове там. Участието в коалицията на формацията на Румен Петков – АБВ, се свързваше с други съмнителни интереси (вижте по-долу), както и с директно руско влияние.

Сега кандидатите за депутати от „Български възход“ рисуват друга и доста показателна коалиция от интереси зад партията на Стефан Янев. Там могат да се видят бивши кадри на ГЕРБ, хора от широкия кръг около ДПС, назначения от кабинета „Орешарски“, както и много красноречиво рамо от влиятелния в Пловдив бивш лидер на БСП в града и почетен консул на Русия Георги Гергов. Тази коалиция около „Български възход“ показва, че шансовете ѝ да влезе в следващия парламент не са никак малки – всеки от тези хора носи, макар и по различен начин, някакви гласове по места.

Всички те трябва и вероятно ще компенсират загубата на досегашните коалиционни партньори. Проруската АБВ например сега ще се яви в различна коалиция – алтернативната на БСП „Левицата“. Именно на формацията на Петков се приписваше сравнително добрият резултат на „Български възход“ в Хасково на последния вот, където партията получи близо 5500 гласа и спечели един депутатски мандат. Там най-фрапиращо беше гласуването в свиленградското село Капитан Андреево, където партията на Стефан Янев беше първа политическа сила, вероятно заради позициите на Румен Петков в защита на фирмата монополист на българско-турската граница „Евролаб 2011“, която извършваше фитосанитарния контрол на влизащите в страната тирове, и срещу опитите на тогавашното редовно правителство на Кирил Петков да върне контрола на държавата на граничния пункт.

Друга част от „отломките“ като „Земеделски народен съюз“ (ЗНС) и партия „Свобода“ остават партньори на БВ и техните лидери са в листите, въпреки че за този вот БВ не използва регистрациите им, а се явява като самостоятелна политическа сила. Бегъл поглед върху номинациите за депутати обаче показва, че напусналите са заменени с нови, този пъти дори по-показателни „отломки“.

„Напред България“ превзе БВ в София-област

Имената на кандидатите за депутати на БВ в София област, където на изборите миналата година партията получи близо 6000 гласа и стана пета политическа сила, като измести ДПС, показват, че листата е превзета от кадри на „Напред България“, основана от покойния бивш председател на МОК и зет на бившия комунистически лидер Тодор Живков Иван Славков. На предишните избори водач беше Гален Монев, който получи и най-голям брой преференции от всички кандидати в листата – 1037, и стана депутат. На този вот обаче той не се кандидатира за народен представител, а начело на листата е поставен Цветомир Димитров. През 2019 г. той е бил кандидат за районен кмет на столичния район „Искър“ от партия „Напред България“. Втора в листата пък е Зорница Тодорова, която е лидер на същата партия.

Тодорова е бивша зам.-кметица на столичния район „Нови Искър“, като на местните избори през 2007 г. е издигната за поста от ГЕРБ. Освен съпартийци Димитров и Тодорова са били и бизнес партньори. До 2011 г. Тодорова е била собственик на строителната фирма „Юнивърсъл консултинг и ко“, което впоследствие се преименува на „Нова техно билдинг“ ООД. Чрез редица прехвърляния на акциите сега дружеството вече е собственост на Цветомир Димитров. Един от предишните й собственици, Светослав Тодоров, също е бил районен кмет на столичния район „Нови Искър“ и координатор на ГЕРБ за района. Той неизменно присъства и в кандидатдепутатската листа на партията в 25-и избирателен район, откъдето се кандидатира и лидерът Бойко Борисов. Строителното дружество печели през годините обществени поръчки за милиони, основно във ВиК сектора, в консорциуми с други фирми, между които „ПСТ груп“ в различни градове – Своге, Якоруда, Чупрене, Несебър.

Тодорова се сочи за близка до кмета на Своге от ДПС Емил Иванов. По време на правителството на Пламен Орешарски той беше назначен за областен управител на София, а назначението му беше придружено от протести заради миналото му, свързано с бившата силовата групировка ВИС-2, както и заради правени от него съмнителни заменки на държавни имоти.

Тодорова живее на семейни начала със зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев. След оставката на председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров той изпълнява длъжността на неин председател. Името на Славчев беше замесено в скандала „Апартаментгейт“ преди четири години, след като се оказа, че той също не е декларирал терасата от 244 кв.м на апартамента си. Заради подобно нарушение поста си напусна тогавашният председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, по чието предложение Славчев беше избран от парламента за зам.-председател на антикорупционната комисия.

С „Напред България“ е свързан и поставеният на последно място в листата на БВ Милен Христов. Заедно с водача на листата Цветомир Димитров и сина на основателя на формацията Иван Славков – Тодор, той е в управителния съвет на Сдружението за екологично равновесие. Иначе Христов е в бизнес отношения с ливанския гражданин Рамез Шараф чрез общото им дружеството „Ал Рифай България“. През 2019 г. Шараф беше арестуван в рамките на международно разследване за схема за банкови измами за милиони чрез източване на сметки чрез фишинг мейли. Името на брат му Газуан пък беше замесено в скандала около несъстоялия се газов проект „Южен поток“ след като се оказа според разследване на „Биволъ“, че една от фирмите му е изкупувала частни терени по трасето и след това ги ипотекира в Първа инвестиционна банка.

Освен в листата в София-област Зорница Тодорова е поставена начело и на листата на БВ в Пазарджик.

Любопитно е, че в софийската листа е и синът на бившата областна лидерка на ГЕРБ в София-област Галя Герогиева – Павел, който е поставен на 7-о място. Георгиева е бивша кметица на Елин Пелин и бивша депутатка от партията на Борисов. До 2020 г. беше зам. областен управител на Софийска област. Георгиева се сочеше за близка до бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и беше освободена от поста малко след като той напусна партията.

Червените отломки на Гергов

Хора на пловдивския бизнесмен и бивш лидер на БСП Георги Гергов изненадващо се оказаха в листата на „Български възход“ в Пловдив-град. Той беше изключен от червената партия в началото на 2021 г. и оттогава почти цялата партийна структура в Пловдив, върху която бизнесменът има контрол, се изявяваше като опозиция на официалното ръководство на БСП. Най-знаковият представител на Гергов в листата на БВ е поставеният на второ място в нея след водача Стефан Янев – Георги Търновалийски, считан за дясна ръка на бизнесмена в Пловдив. Търновалийски е бивш кандидат за кмет на левицата в града през 2011 г. и бивш депутат на БСП в 43-ия и 44-ия парламент. Бил е зам.-министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски, подкрепен от БСП и ДПС. На четвърта позиция в листата е поставена юристката Недялка Петрова, която също е от БСП и е била в листата на партията на последните местни избори през 2019 г.

Ходът на Гергов с пласирането на хората му от Пловдив в листата на БВ е интересен, защото по-голямата част от опозиционерите на Корнелия Нинова в БСП се ориентираха към новата коалиция „Левицата!“, където са формациите на Мая Манолова („Изправи се България“), на Татяна Дончева („Движение 21“) и АБВ на Румен Петков, а обединението беше подкрепено от фигури като Костадин Паскалев, който продължава да бъде в ръководните органи на социалистическата партия.

Още червени връзки

Предпочитания към партията на Стефан Янев очевидно имат и червените във Видин, където листата на БВ в сравнение с предходните избори е драстично подменена. Там водачът адв. Лъчезар Минчев и втората – Цецка Хаджигеоргиева, които на предишния вот замениха партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ с „Български възход“, изобщо не са в листата. На тяхно място начело е поставен Борислав Василев, също адвокат и общински съветник от БСП. Втората позиция е заета от Андрей Андреев, който също е общински съветник от БСП, само че в общинския съвет в Кула.

Още интересни имена

Николай Благоев, който беше начело на листата на БВ в Стара Загора и беше депутат, запазва водаческата си позиция в листата и за тези избори. Впечатление обаче прави едно ново име – на поставения на трето място Милен Тодоров. До 2020 г. той е бил председател на съвета на директорите на бившия приватизационен фонд „Сила холдинг“ АД и в управлението на още две дружества от групата на „Химимпорт“ – „Слънце Стара Загора – Табак“ АД и „Ловико лозари“ АД.

Интересна е и биографията на поставената на второ място в листата на БВ във Варна Айлин Дахилова-Василева, която има дългогодишен стаж в политическите кабинети на министри от различни политически сили. Дахилова е била съветник в политическия кабинет на Мехмед Дикме, който беше министър на земеделието в правителството на Симеон Сакскобургготски (НДСВ – ДПС). След това по времето на тройната коалиция (БСП, НДСВ, ДПС) е в екипа на регионалния министър Асен Гагаузов, а по време на управлението на Бойко Борисов е начело на кабинета на спортния министър Красен Кралев. Освен това Дахилова е била и кандидат за депутат от партията на Татяна Дончева „Движение 21“.

Според социологическите проучвания резултатът към момента на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев е на ръба на бариерата за влизане в парламента, така че на този етап не е съвсем ясно дали новите хора, които представляват определени икономически интереси, ще й помогнат да влезе в следващото Народно събрание, както се случи на предишния вот.

Велина Господинова, Капитал


Сподели

Related posts

Leave a Comment