Източният вятър бори западния

Сподели

В Пекин вече си представят председателя Си Дзинпин и в ролята на „президент на Евразия“

Западът в отчаяно очакване да се отвори прозорецът на Овертън и се подкваси морето

Едва ли яркото двудневно посещение на китайския пръв ръководител Си Дзинпин в Москва е предизвикало шок в политическите среди на колективния Запад. Никаква изненада не е обявената вече за „безгранична“ дружба между Китай и Русия. За нея с различни положителни епитети отдавна изявления са правили редица други политици от двете държави.

Доказан Вашингтонски „ястреб“, бившият помощник на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън в интервю пред The Telegraph: „Както Китай, така и Русия казват, че това е съюз без граници и го мислят сериозно. Това е истинският проблем за Запада, независимо какво се случва в Украйна… има руско-китайска ос, към която се присъединяват Иран и Северна Корея… Китай като цяло представлява екзистенциална заплаха за Запада“.

Председателят Си и президентът Путин специално подкрепиха Северна Корея в правото и да се защитава. По същия модел, по който Вашингтон непрестанно подкрепя Израел. В изявленията си китайският водач слагаше акценти оснтовно върху бъдещето. В тази посока е и впечатляващият по ниво и брой състав на китайската делегация.

Заедно с Русия, Китай в официални документи е обявен за главен противник на САЩ. Най-логичното нещо за посочените е да обединят усилия срещу общия недоброжелател. Който често не крие враждебните си намерения към тях, а предприема и враждебни действия, наричани „сдържане“. Те пък рефлекторно предизвикват сдружаване за решителен и всестранен отпор.

С демонстрация на открито неподчинение на САЩ и готовност за пълно противопоставяне. Оттам и истеричните възклицания на Запад и признаци на объркване при целеполагането във Вашингтон и Брюксел. Ама как така тези лошите са и непослушни, за някакви ненужни им свободи и закони се напъват, отхвърлят изграждания нов свят по правила, изгодни само на нас, добрите!

Председателят Си не е любител в политиката или временен назначенец, а мощен водач в идеологизирано колективно управление, твърдо подкрепяно от огромното мнозинство китайци. След посещението му в Москва в Пекин вече си го представят и в ролята на „президент на Евразия“. Победа на твърдата линия на Путин за Украйна и НАТО би го приближила към нея.

САЩ и Запада в много голяма степен загубиха своята самодостатъчност за разлика от Русия и Китай. Пекин и Москва са напълно наясно за намеренията на Запада спрямо тях и вече са готови за решителен отпор. В една китайска песен се казва: „Източният вятър бори западния!“ Многополярността е необратима, заяви в Кремъл Си Дзинпин.

Проф. Стивън Уолт, foreignpolicy.com.: Америка е твърде уплашена от многополюсен свят. Байдън се стреми към еднополюсния, който вече не съществува… Преживява се носталгия по кратката епоха, в която САЩ нямаха равна конкуренция. Оттам и това енергично утвърждаване на „лидерството на САЩ“…  американците трябва да се готвят за многополюсно бъдеще.“
Три главни взаимосвързани фактора ще са от значение за войната в Украйна, пишат в американския Responsible Statecraft.

„Първият е ходът на бойните действия, където на украинците не достигат опитни бойци и боеприпаси. Вторият е обърканата вътрешна политика в САЩ за целите на войната. Третият – все по-активизиращия се в този конфликт Китай.“
Три факта за ролята и значението на добавяната за Русия китайска подкрепа: тя е с 10 пъти по-малко население, с 10 пъти по-малък БВП и рублата е 10 пъти по-евтина  от юана. Обяснимо за всеки, Китай може да даде и военна помощ на Русия поне в размера, който САЩ дава на Тайван. На този етап и без нея Москва се справя. Въпреки наистина адските санкции!

Три западни мероприятия предполагаха да балансират посещението на Си Дзинпин в Москва. Международния наказателен съд (МНС) обвини Владимир Путин в измислени престъпления, Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова всички членове на съда да се съобразят със заповедта за арест.

Ще стане точно както когато САЩ не се съобразиха с обвинения на МНС за техни действия в Ирак. Японският премиер Фумио Кисида целево беше изпратен в Киев да покаже колко силно Токио подкрепя Зеленски и дава $2 млрд. Пекин люби Путин, а Токио Зеленски! Няма избор, плътно окупирана страна е Япония, ще изпълнява поръчения Кисида.

Баронеса Голди, зам.-министър на отбраната на Великобритания, съобщи, че ще дадат на Украйна снаряди с обеднен уран – третото мероприятие. American Thinker по този повод пише: „Така светът се приближава към ядрена война, но това не спира Британия в опита и да завре в ъгъла страната с най-големия в света ядрен арсенал… всеобщо безумие е обзело това министерство!“

Ззпадната реакция явно е невротична. Първо отрицание – много важно, къде е отишъл Си! Второ агресия – сега ще дадем на Украйна страшни снаряди! Трето търговия под масата – май Вашинтон неофициално вече е влязъл в този режим; четвърто – приемане на реалностите с елементи на депресия. В отчаяно очакване да се отвори прозорецът на Овертън и се подкваси морето.

Демонстративното и почти всекидневно ухажване на Киев и лично на Зеленски води до подозрението, че заетостта на Запада със съдбата им скоро ще секне. Довчера обявена за  стратегическа, според военния министър на САЩ отбраната на свърхукрепения  град Бахмут вече е тактическа и дори излишна. Седмица след него и за Киев стана само символическа.

The Washington Post: „Щом съюзът между Китай и Русия укрепва, Америка я чакат мрачни перспективи… Да си имаш работа с всяка поотделно вече е достатъчно лошо… ако си партнират в Евразия, ще стане много по-лошо.“

Полският Rzeczpospolita цитира президента на Чехия Петр Павел: „Запада се умори от конфликта в Украйна, скоро помощта за Киев ще намалее… Мисля, че Украйна ще има само един опит да проведе голямо контранастъпление. Ако е неуспешно, за следващо средства едва ли ще получи“.

Неприемливо скъпо занимание е войната, особено когато не е твоя. При това и при доста сериозна заплаха от финансова криза.  Вече фалираха две американски банки, Moody’s понижи кредитния рейтинг на First Republic до „junk“.

Дейвид Голдман в CNN говори за „силно напрежение във финансовата система, а клиентите изтеглят парите си… сигурно е, че това не е приключило“.

19-ият по големина кредитор в Европа Credit Suisse се срина. Притеснението сега е, че това ще се окаже първото домино във верига, която се простира по целия свят… И ако скучната, сигурна Швейцария не може да спаси банките си, тогава кой, по дяволите, може?“, питат се в Politico.

Да, мрачни перспективи, празни надежди, „черни лебеди“ и самоувреждащи напъни срещу източния вятър. 

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg


Сподели

Related posts

Leave a Comment