ПО БЪЛГАРСКИЯ ПЪТ

Сподели

ПО БЪЛГАРСКИЯ ПЪТ

Животът в България в момента много прилича на движение по българска магистрала през лятото. Уж има ограничения, ред и закони на хартия, но винаги се намира някой, който да ти присветне, за да му направиш път.

Решаваш да не си късаш нервите и го правиш, но преди всичко мислиш за безопасността на себе си и на другите в дясната лента, защото не си по резките движения. Онзи отзад свети – поток е, повлича те. Пътят уж е прав, но на моменти неравен.

Пълно е с камиони, за които никой просто не се е сетил да ограничи, въпреки че ставаме свидетели на катастрофи с тирове средно през 12 часа през изминалата седмица. Като видео игра – кой ще успее да стигне без да види преобърнал се камион.

Гурбетчии се прибират от западни земи и хапват стек на килограм – цените европейски, пържоли и манталитет – все така нашенски. Фирми в цели отрасли плащат на ръка на работниците си, а те продължават да се блъскат с бързи кредити. Ако някой се сети да провери колко процента от икономиката на България вече е под масата заради запори, ще стреснем и София, и Брюксел, а може би и Франкфурт.

Казват, че масово българите се страхуваме от еврото. Но истината е, че българите се страхуваме от българите – ще вдигат цени, ще спекулират, ще превалутират. И ако няма контрол, нищо чудно да станем свидетели на приказката за българския „евроказан“, който все така – никой няма да го пази.

Мрази Европа! Едно време всички ходели на море. Сега всички са в Гърция. Все сме по „ръкавите“, а пък само единият знаем как се казва. Касандра ли беше, Ситония ли… Извинете, все ги бъркам.

Но успоредно с това, с тези наши ваканционни настрояние, съдебната реформа, май също се готви да си почива на плажа, за да се върне с малко тен, малко променена, леко опъната. Може и да е минала някои разкрасителни процедури, за да се хареса на повече хора. Оформила е скули, глътнала корем, издула устни. Уж различна, но да не стане пак същата, уважаемо мнозинство?

От „Мила, реформо, не мога да те позная!“, до „Мила, реформо, изобщо не си мръднала“! Кой ще е комплиментът, който ще я опише на есен? И какво ще отговори тя – реформата? „Не си мръднала“ може да означава, че въпреки всички усилия, тя си е все същата. А това, съгласете се, ще е доста странно при всичките тези усилия, шум и политически драми. Конституционното мнозинство е рискова група, в която всеки ще има думата и ще дърпа към своите интереси.

Карай, че път те чака. Комисиите в парламента ги раздадоха като карти за море в бунгалата на Ахтопол – пълен храноден, ти коя смяна си? През това време май изборът на ръководство на регулаторите отплава с ветоходна лодка към Росенец, а като цяло държавата си влиза в летен режим, в който и „старо“ и „промяна“ ще яхнат сърфове и ще легнат на хавлии.

Знамето се вее на пилона. А на магистралата – някой пак примигва в лява лента. Патриот с диагоналка, татуирал си цитат, който самият той не разбира. Бърза да е първи на Слънчака. Шатра ще вземе, шампанско ще поръча – и после все така ще ругае – „Няма държава, тука нищо не се случва“.

Законите се пишат и приемат. Но от тях ни делят точно 400 разреза върху тяло на безпомощно момиче, докато нещо в българското правосъдие се промени.

Я, донеси още една пържола! От българските.

Светослав Иванов 

Коментар на водещия 

120 минути

30.07.2023 г.


Сподели

Related posts

Leave a Comment