Мика Зайкова: На народа ще му прекипи

Сподели

Сирене, яйца и мляко са по-евтини в Германия и Франция, защото регулаторите си гледат работата, смята икономистът.

– Г-жо Зайкова, според КНСБ един работещ се нуждае от 1438 лева за издръжка, ако живее сам. 2588 лева са необходими на тричленно семейство с дете до 14 години. Съгласна ли сте, защото малко е относително цената на живота в Пловдив и в Павликени?

– Съгласна съм с КНСБ, защото се взима предвид това, което е необходимо на българина да живее и да си плаща сметките. Нищо че работодатели се хвалят как вдигнали заплатите с 20 процента, как доходите растат. Важното е какво може да си купиш с тези пари. А ценовият натиск у нас е огромен. Ножицата между изкупните цени и тези в големите вериги е огромна.

– Какво означава това?

– В България има висока корупция и картели. Вземете мобилните оператори. Ами те нямат никакво отношение към базисната инфлация. Цените там се формират по друг начин. Но телекомите ги вдигат с приблизително еднакъв процент. Ами това говори за наличие на картел, но правителство и регулаторни органи не правят нищо. Само си приказва премиерът, министрите пък са на разходка във Вашингтон, където няма какво да правят.

– Е, имат сигурно, все пак САЩ е една от великите сили!

– Нямат. Регулаторните органи са с отдавна изтекли мандати, дремят и си взимат високите заплати. Да се върнем към доходите, за да бъда конкретна. Минималната работна заплата у нас е 933 лева. Германия в момента е в тежка рецесия, но минималната заплата там е 2054 евро. Да не говорим за други държави. Ако Германия ни бие 6 пъти, Люксембург ни води светлинни години.

– Е, там е много по-скъпо…

– Ще ви оборя. Средната цена на сиренето в България е 9,20 евро. В ЕС е 7,16 евро. Продължавам с яйцата. 10 броя у нас се купуват срещу 2,9 евро, в Германия срещу 2,8, а във Франция срещу 1,65. Млякото в България струва 1,49 евро средно. В Германия върви за 99,9 цента, а във Франция 1,29 евро. Говоря за страни, в които заплатите са в пъти по-големи. Ние продължаваме да сме с най-ниски доходи и сме най-бедни. В България 84 процента от домакинствата – дали работещи, или с пенсионери, не могат да си покриват месечните сметки. В тях влизат вода, ток, парно, но също така таксите на мобилните оператори е в „малката кошница“. Дори без последните! Нека вземем основните 20 стоки, които човек купува всеки ден – нещата са много неприятни. Ръстът при цените на каймата за една година е 31 процента.

При свинското е 21 процента. Човек не може да кара само на плодове и зеленчуци, не че те са евтини. За един таратор ти трябва кисело мляко и краставици. Първото е по-скъпо от Испания и Португалия, а цените на краставиците са космически. Затова не съм съгласна с тези, които разправят как инфлацията постоянно пада. Да, миналата година гонеше 17 процента. Сега е около 6,6 за малката кошница. Но расте бавно. Удобно Еврокомисията и нашите политици повтарят как се справят с инфлацията. Но да се върнем на издръжката, цитирана в изследване на КНСБ. Ами сумите са непосилни за 75 процента от работещите у нас! 440 000 работят официално на минимална заплата. И то брутна!

– Вие вярвате ли, че част от тези хора не крият доходи?

– Със сигурност крият. Просто казвам, че правителство трябва да се хвали, когато средната заплата е равна на издръжката, а средната пенсия стигне 80 процента от издръжката. Защото пенсията е 92 процента от получавана заплата в Белгия или Люксембург. При нас стандартът пада наполовина, когато се пенсионираш. Да не говоря, че само водата скочи с 20 процента. В Северна България, конкретно области като Видин и Разград, където са най-ниските доходи, водата се покачи със 70-80 процента. А не става и за миене на чинии, камо ли за пиене! Бавно, но сигурно растат цените на газ, бензин, нищо че на световните борси падат. Не ми се мисли какво ще стане с тока, когато излезем на свободния пазар! Аз се отоплявам само на ток и не знам въобще как ще го плащам! Да е жив и здрав синът!

– Добре де, да Ви върна на яйцата и сиренето – защо във Франция и Германия са по-евтини?

– Имат работещи регулатори. Правителствата са свели до минимум корупция и картели. Тук спят и си взимат заплатите. Да сте чули тук за осъдени за корупция? А за разкрит картел? Не е необходимо да си доктор по икономика, за да видиш, че големите хранителни вериги също са в картел. И цените им са високи както в София, така и в малките градчета, където средната заплата е 1200 лева. Да не говоря за удара с лекарствата най-вече спрямо нас, възрастните хора! Експертизата в този парламент е ниска, нищо че има можещи хора. Не слушат тях, а Кирчо и Асенчо. Та финансовият министър направи толкова много зулуми, извинявайте за отклонението!

– Давайте!

– Приходите в бюджета за 2023 и 2024 година няма откъде да дойдат. Те са имагинерни. То за миналата година се и видя. Събираемостта на данъците върви надолу. Асен Василев предвиди за миналата година 1,4 милиарда от Плана за възстановяване. Но не постъпи и стотинка. Същото важи и за януари, защото нищо не се прави.

– Г-н Василев би контрирал, че от над 6 процента бюджетен дефицит при служебния кабинет го докара под 3 на сто?

– Това са глупости! Познавам дамата, която беше служебен министър на финансите. Тя им каза: Ако не вземете мерки, ще получите такъв дефицит! Той и сега е висок! Ние сме на тавана, близо до трите процента. Да припомня, в годините с ковид, каквито и кривици да има Бойко Борисов, не съм фен на ГЕРБ, но не мога да отрека – при него имаше излишъци в бюджета. И второ – задържа държавния дълг на нива 20-22 процента. Тези сега го увеличават скорострелно. Качва се с 10 милиарда. И то при по-високи лихви – ще платим 2,5 милиарда повече за тях. Уви, не сме членове на еврозоната, за да се възползваме от по-ниски ставки. Сега броим за голяма победа, че дефицитът не е над 3 процента. И то знаете ли защо! Има скрити разходи.

– Кои са те?

– Обраха печалбата на държавните дружества като „Ръководство на въздушното движение“ и АЕЦ​ „Козлодуй“. Сложиха ги във фонд за развитие на енергетиката. Но така няма пари за реинвестиране в нови технологии. Взимат се заеми с държавни гаранции. Последните не са отразени като разход в бюджета. Откъде ще ги вземе Асен Василев! От своята касичка „капиталови разходи“. Ако и те не стигат, ще вземе заем с висока лихва. Така замазаха дефицита, но това не води до нищо. Няма ги големите реформи! България продължава да има раздута администрация. България има лошо здравеопазване, трагично образование. Но те си взимат големи заплати, избират си конституционни съдии, сега и хора в регулаторите. И резултатът ще е същият.

– Да Ви контрирам, ето, правят безплатно образованието в университетите?

– Това е маньовър, с който мислят да намалят инфлацията, като махнат таксите. Но тепърва има поправки в закона, обществено обсъждане, влизане в парламента. Ако това се случи до края на годината, аз ще се прекръстя на Айше! Но бързаха. Не само с това. Земеделският министър се изцепи как намаляват цената на дървата с 20 процента. Също маньовър за намаляване на инфлацията. Да ни приемат в еврозоната. Но за там трябва решение на Еврокомисията и на Европейската централна банка, където работят блестящи експерти. Гледат се 12 месеца назад, а и съм съгласна със Симеон Дянков, че инфлацията няма да падне на необходимото ниво. Чакайте влизане в еврозоната през 2027 година. Не го казвам, че съм враг, напротив, твърд привърженик съм.

– Споменахте Симеон Дянков и в предварителния разговор, но хората помнят неговата „постна пица“ като бюджет, когато пенсиите не мърдаха. Сегашната власт се хвали с двойното им увеличение?

– Така е. Но какво може да се купи с тях?! 113 лева струва едно пазаруване при 20-те най-необходими стоки, според КНСБ. При средна пенсия няма и 800 лева колко пъти ще влезете в магазина?!. 6-5 пъти! Е, как да нахраниш семейство. Не по-различно е и при минималната работна заплата. Уви, светът е раздиран от конфликти, цените си растат и ще продължат да растат. Може и бурно, ако се разгорят нови и нови войни.

– А кои са кадърните хора в парламента?

– Вземете Георги Ганев от ДБ. Той е високо ниво. Също и професор Румен Гечев от БСП – разбира от икономика. Е, нашите от ИТН са сценаристи предимно, но ние отстрани гледаме да им помагаме. Навсякъде има кадърни хора. И нямам обяснения защо ще слагат генерал Атанас Атанасов за шеф на парламента. Ами председателят трябва да е достолепна фигура, диалогична, доказал се през годините в политиката. Как Атанасов ще говори с „Възраждане“, с ИТН или с БСП!?

– Кого бихте подкрепили лично Вие за този пост?

– Росен Желязков не се справя лошо с работата. „Промяната“ похарчиха това момче Никола Минчев да води листата на евроизборите. То си вършеше работата. Има една много добра заместничка от ГЕРБ – Росица Кирова.

82-годишната Мика Зайкова е известен български синдикалист и икономист. Два пъти депутат от партията на Слави Трифонов. И в момента съветва групата на ИТН по икономически въпроси.

Източник: marica.bg


Сподели

Related posts

Leave a Comment