СКАНДАЛЪТ В МВР

Сподели

Никакви принципи няма в него. 
Има жестока битка между клана Луканов срещу клана Живков, опосредствена чрез партии и държавни институции кой да оперира с контрабандните канали. Ако премиерът Денков е прав, че Радев му е обещал, че няма да подпише указ за оставката на главния секретар на МВР, значи президентът балансира между двата клана и ги оставя да се разберат или преборят помежду си. 
.
Главният секретар и министърът почти винаги са чисто МВР кадри – нищо друго не умеят освен да услужват на истинските господари на страната. На онзи, който ги е подкрепил, издигнал и протежирал за поста им. А ако преценят, в необходимия момент да го сменят с друг, конкурентен негов господар, който става по-силен. Затова са напълно зависими за парите си и постовете им от техния избор – коя страна ще изберат и в кой момент да я променят.   
А да си на софрата е много сладка работа. Така че днес си с едните, утре – другите вече ти се струват по-силни и преминаваш към тях, после първите те притискат със знанието си за теб, после вторите – със същото знание и така водевилът „дадох оставка – оттеглих оставка” може да се върти нонстоп, докато ни се завърти свят.
.
Не се случва нито за първи, нито за последен път, а цели 14 пъти в последните три десетилетия. 14 пъти само в МВР. Иначе си имаме и др. подобни фарсове с драматични нотки. Ще  напомня прочутия скандал през 2013 г. с Делян Пеевски като шеф на ДАНС и подадената му оставка като депутат пред парламента, после оттеглената му оставка, след като не стана шеф на ДАНС и пиеската завърши чак с решение на Конституционния съд.
.
И да се върна на водевилите в МВР. Например такъв случай имаше със самия Бойко Борисов, който като главен секретар отказа да работи заедно с министъра на правителството на тройната коалиция и си отиде с шумен скандал от поста. Например това се случи през 2015 г., когато министър Веселин Вучков поиска прогонването на главния секретар Светлозар Лазаров и в резултат първият изгоря от поста си, после го последва и вторият. Например… 
.
Всъщност вместо да изброявам примери, ще посоча предпоследният водевил преди сегашния. Този предпоследен е съвсем пресен – той се разигра, когато министърът и правителството Денков поискаха и най-сетне получиха в края на август мин. г. оставката на тогавашния главен секретар  Петър Тодоров, за да сложат сегашния.  
Така че нищо ново няма под слънцето в българската действителност. 
.
Принуденият удар по митниците заради острия протест на нашите съюзници съвсем наруши крехкия баланс на равновесието между клановете в сенчестата част на икономиката. И оттам се пренесе и в политиката. Такива са истинските корени на скандала въпреки измислиците, с които ни обсипват политици, социолози, медии.
Ще дам един добър съвет на Денков, Кирил Петков, Асен Василев и сие: спрете инфантилно да твърдите, че прокуратурата притиснала вашият човек за оставка!  
Защо например не притиска открито мен – дори Иван Гешев не го направи директно, макар че ме ненавиждаше до смърт, а търсеше всякакви др. способи чрез инструментариума и институции на държавната власт, вкл. към семейството ми, използваше зависими от него хора на държавни постове, вкл. стигна дори и до мои съседи да ми обтяга нервите. 
За да се притисне от прокуратурата някой директно и пряко, значи има с какво доказуемо и конкретно престъпно да го притиска. А дали ще се разчуе публично това „какво” в истинските му мащаби и размери, зависи единствено от политическо-клановите неразбирателства или договорки зад кулисите. Досега практиката сочи, че това „какво” никога не се разчува освен в някое журналистическо разследване в някой профил или второстепенен сайт. 
Защото иначе ще лъсне колко мафиотизирана е държавата ни и нейният политически „елит”

Григор Лилов


Сподели

Related posts

Leave a Comment