КУФАРИТЕ НА ДОСТОЙНСТВОТО

Сподели

През седемдесетте години, български туристи отседнали в хотел „Глобус“ на Слънчев бряг, които се връщаха от плажа, намираха редовно куфарите си на стълбите на хотела. Явлението се дължеше на факта, че дирекцията бе настанали междувременно чужденци в техните стаи. 
Днес на българския книжен пазар се появи моята книга „Билет за връщане“. Тя е сборник от разкази на различни теми резултат на преживявания, под светлината на европейските ценности.
Винаги съм сравнявал писането с рисуването. Картините, които излага художника на своя изложба не са едни и същи. Понякога има серии от пейзажи посветени на определени местности – Балчик, Маслинови гори или Созопол например. Моите пътеписи и срещи също могат да бъдат определени като серии –  Детство, Юношество, Париж, Съединените щати, Русия и София. 

Именно в София бе издадена моята книга. По този случай аз дължа да изкажа моята благодарност на издателството „Изток-Запад“ и на неговият управител господин Козарев. 
На Пабло Пикасо също му се е налагало да благодари. Правел го е винаги с рисунки. Аз ще постъпя по същия начин. Ще благодаря с това което знам да правя – с разказ. 

Сборникът от разкази предложих на две издателства. На едно, чието име ще премълча и на „Изток-Запад“. Първото издателство ми изпрати обширен протокол с поетапния ред на четене, подбиране и в крайна сметка – издаване на книгите при тях. Писмото завършваше със съвета да не си правя илюзии, защото бройката за български автори е попълнена до края на годината. Ако има нещо на което съм бил винаги най-чувствителен, това е дискриминацията към българите. Било от чужденци, били от самите българи към своите сънародници. Днес изказвам моята благодарност на господин Козарев и неговия екип, че не оставиха моят куфар с разкази на стълбите на издателство „Изток-Запад“!

Божидар Чеков


Сподели

Related posts

Leave a Comment