ФИЛТЪР И ФИЛТРИ

Сподели

Това, което ще споделя в вас, е лично и някак си незначително на фона на всичко, което се случва. 
В Европа, в която стрелят по министър-председатели, в Европа, в която „ИСТИНАТА“ е само една, и то формулирана предварително където трябва, моята тревога е и нищожна, и мъничка. Толкова е мъничка, че не ѝ се чува даже „камбанката“. 
Немалко пъти през годините съм бил цензуриран в публичните си изяви – махани са мои пубикации, откраднаха ми профила, от години нямам достъп до медиите (с малки изключения) и така нататък все в тоя хубав демократичен дух. Вече съм станах съвсем незабележим и за литературните общности – направо съм се изпарил от литературата.

След 9 май тази година обаче, когато пуснах материала „9 май и кръвта“ и още няколко мои стихотворения – не най-лицеприятни за живота и българския род, на страницата ми беше сложен филтър. 
Страхотна дума е думата „филтър“ – тя предпазва организма и мозъка на човека от вредни вещества и внушения. Нещо като филтъра на цигарите. Отровно е да пушиш, но като имаш филтър на цигарата, нещата са съвсем други. 
Въпросът с цигарите и публикациите е твърде различен, но е важно винаги да има някой, който знае повече от всички ни кога и къде да слага филтър. 

Работата е проста – моите над пет хиляди приятели и последователи в писателската ми страница вече не получават навреме или изобщо не получават известие за публикациите ми – „камбанката“ не звъни. Чудо голямо! Още по-добре, защото тази и немалко други камбанки създават неприятен шум и нарушават мелодията на „правилната“истина. 
Между другото само ще споделя, че нямам достъп и до сайта си – този път окончателно, но такива неща по света са се случвали и ще се случват.
И знаете ли кое е изумително – изумително е не че ни слагат филтър, а че ни мислят за идиоти – само идиоти могат да преглътнат факта, че докато се лее кръв, докато два братски народа се самоунищожават и леят общата си кръв, държавният секретар на САЩ Блинкен свири на китара в нощен клуб в Киев и уверява украинците, че Свободният свят е с тях. 

Трябва напълно да си се откъснал от земята и от земното кълбо и напълно да живееш в пиарски холивудски сценарии, за да си въобразиш, че подобно нещо е подкрепа, а не гавра и идиотщина. 
И същите тези, които ни филтрират, пускат подобни кадри като нещо уникално и незабравимо. 
И още нещо в този дух – само изключителни идиоти могат да си мислят, че е правилно две войни да бъдат представени по два коренно различни начина. Войната в Киев е агресия, кръвопролитие и зверства, а войната в Газа е събитие и самозащита на еврейския народ. Само се питам тези, които гледат с широко затворени очи, мислят ли, че някой може да им повярва. Ако войната в Украйна е геноцид, се определя като геноцид и военни престъпления, как трябва да се определи войната в Газа, при която са загинали близо двайсет хиляди деца? 
Светът, в който живеем, е филтриран – свят, в който самите филтри слагат филтри. До пълна чистота и пълна стерилност. На този фон и на тази чистота моите „филтрирани“ публикации са дребна работа, но все пак исках да го знаете, защото това е само началото. 

Николай Милчев


Сподели

Related posts

Leave a Comment