Европа на нациите се отлага, първо ще пробваме класически европейски либерализъм

Сподели

Десните партии в Европа, които имат националистическа идеология и проповядват “Европа на нациите” не постигнаха грандиозен успех. ЕНП устояха и дори увеличиха своя резултат.

Европа, в която национализмът е отново на мода, няма да се случи в следващите 5 години, поне. А ако темповете на националистическата вълна продължават със същата скорост, вероятно няма да се случи и в следващите 10.

Какво може да очакваме тогава след тези резултати от Европейските избори?

Единственото значимо развитие е разгромът на левите и ляво-либералните. Европа, оперирана от зелените и либералите, се обръща към класическия европейски либерализъм – ЕНП в плаващи коалиции с оставащите либерали и Европейските консерватори и реформисти. Лидерите в Европа също масово ще са от ЕНП.

Линията – свободен пазар, липса на държавна намеса в икономиката, по-малко намеса в това как живеят живота си хората.

На прост език, Европа ще спре да се меси в бизнеса, ще се вдигнат ограниченията от тежката индустрия, за да правим оръжия и коли, вероятно няма да се налагат Истанбулски конвенции на европейско ниво. Мигрантите също ще станат основна цел – ЕНП видяха във Франция, че ако не се захванат с мигрантите, десните националисти ще ги издухат. И, разбира се, ЕНП ще движи с максимална скорост проектите за отбрана на Европейския съюз.

Това всъщност е връщане към корените на Европейския съюз, който дълги години е следвал същата идеология на фискално консервативна и социално либерална политика.

Звучи като глътка свеж въздух, но нека не забравяме, че ЕНП бяха архитекти на “Зелената сделка” и въобще не са се отказали от своите идеи за контрол над медиите и “дезинформацията”. Почти всяка вредна идея, която превърна Европа в икономическо джудже и отврати милиони от “европейските ценности” ще продължи да има подкрепа. А с възможността да черпят подкрепа и от ляво, и от дясно, както и огромен контрол над Съвета те ще имат свободата да направят каквото желаят.

Все пак, Марин льо Пен показа, че националистическа партия може да помете опозицията, а цялата отговорност и цялото внимание ще попадне върху ЕНП. При провал на идеите им или ако не успеят да се справят с мигрантите, на следващите избори може да има сериозна изненада.

Автор: Виктор Блъсков

trud.bg


Сподели

Related posts

Leave a Comment