АФЕРА „РОДАТАГЕЙТ“ И ВЪВ ВЪЛЧИ ДОЛ

Сподели

Семеен хотел или частен бизнес е в момента общинска администрация Вълчи дол? По стари пословици – когато имаш вуйчо владика, редно е да станеш поп.

На 09.04.2024 г. Калоян Цветков – Кмета на Община Вълчи дол обяви конкурс за една щатна бройка на длъжността „секретар на община“, въпреки, че към този момент същата длъжност е заета и не е вакантна – в пълен разрез с всички норми, както обикновено.

Понеже искал доверен човек до себе си, Цветков приложил хватката да обяви подбор чрез мобилност по чл. 81а от Закона за държавния служител, а именно – Държавен служител, който работи в една администрация и едногодишният срок за изпитване е изтекъл, може да бъде назначен в друга администрация без провеждане на конкурс за длъжността, ако отговаря на условията за нейното заемане. Точно този ред се харесва на Цветков и той прегръща идеята да намърда Яна Радева на въпросната длъжност, защото все пак трябва да отчете заслуги и към майка й – устатата общинска съветничка Живка Чанева от квотата на „Величие“. Към тогавашния момент Яна Радева заема длъжността началник на Общинска служба земеделие във Вълчи дол, (който пост запазва, и ако бъде изгонена от общината да се върне там). Вземайки Яна Радева на поста „секретар на община“, Цветков бързо сплотява семейния колектив. Начинът на провеждане на подбора за длъжността е чрез събеседване за преценка на професионалните и делови качества на кандидатите. Парлама, която много преди обявяването на конкурса е с ясен резултат. Още от самото начало на процедурата, при подаването на документите, Яна Радева и майка й се хвалят навсякъде, че именно за нея е отредено заветното място, нещо което би следвало да се запази в тайна – но във Вълчи дол тайни няма. Не е тайна също и, че Калоян Цветков е обещал същият единствен пост и на останалите две кандидатки. Воден от верността си към Ивелин Михайлов, който със солидното си финансиране го направи кмет, логично, Калоянчо избира Яна Радева за секретар на общината и негов най-доверен човек.

На 30 април тази година са обявени и други два конкурса – тези за Директор Дирекция „Финансово счетоводни дейности и бюджет“ и Директор Дирекция „Инвестиционна политика и хуманитарни дейности“. Вече нямаше накъде, защото изтече срокът, в който можеше без конкурс „доверените“ или по-скоро „доведените“ хора на Цветков да заемат подарения пост. Без изненади, кандидатите за тези постове са си единствено нагласени от Калоян Цветков дами – Антоанета Йорданова, която леля й Пенка Йорданова – бивш кмет и пълномощник на Цветков за пореден път натресе за главен счетоводител и Директор на дирекция. Самата Йорданова обаче не можа да се намърда в състава на вътрешния одитен комитет на общината, понеже общинските съветници така и не и гласуваха поста. „Нищо, успокоявала се Пенка, поне направих племенницата директор и внучката пи ар!“

За Директор на Дирекция „Инвестиционна политика и хуманитарни дейности“ е избрана единствената кандидатка за тази длъжност – Стелияна Иванова, която вече един път по съмнителен начин бе заемала същата длъжност. За Иванова е ясно, че първото й явяване на същия конкурс беше с фал старт. Нужен и бе поправителен, като милостивата й приятелка – бившата временно изпълняваща длъжността кметица й даде втори шанс, като се направи, че никой „не е видял“ грешните отговори, дадени от Иванова на предходния тест. Все пак, от третият път (и втори официален) Иванова, която е дясната ръка и лансирана здраво от Преслав Петров, печели конкурса и управлява проектите на Община Вълчи дол. Това всъщност е и причината общината да загуби 2,2 милн. лв. от готови проекти.

Не е чудно, че двете дами нямат конкуренция за постовете си, в служебните среди се говори, че трябва да е „чисто луд“ някой истински експерт да дойде да работи на подобно шуробаджанашко и конфликтно място, където единствено семейния интерес играе роля за изпълнението на служебните задължения.

Но всичко това е бял кахър, важно е „нашите хора“ да са намърдани до девето коляно в управлението на общината, нищо че са майки, дъщери, лели, стринки, чинки и всякакви други навързани роднинки.

Нека кмета Калоян Цветков да следи хубаво действията на новата служба КПК, която направи една знакова акция в неделя срещу бившия областен председател на ДПС Сали Табаков. 

Батака в администрацията на Вълчи дол бил толкова голям вече, че нямал оправия. И колкото повече го оправяли, „РОДАТАГЕЙТ“ толкова повече се оплитали… всички! Щото не са експерти, а роднини!

Накрая един ще го отнесе (да се сеща)! 

ПП


Сподели

Related posts

One Thought to “АФЕРА „РОДАТАГЕЙТ“ И ВЪВ ВЪЛЧИ ДОЛ”

  1. […] АФЕРА „РОДАТАГЕЙТ“ И ВЪВ ВЪЛЧИ ДОЛ АФЕРАТА ВЪЛЧИ ДОЛ – „РОДАТАГЕЙТ“ 2 Сподели […]

Leave a Comment