И Турция подхвана българския бракониер, придобил известност от американски медии

Сподели

Заради Мирослав Ненковски турските власти подлагат на щателна проверка българите, които отиват на лов в югоизточната ни съседка. Става въпрос за брутално пране на пари и прехвърляне на средства

Придобилият известност в чуждестранната преса българин Мирослав Ненковски с участието си в международна схема за търговия с части и органи от редки и защитени животински видове, вече е подхванат и властите в Турция, научи медията ни.Според американски медии, бракониерът Мирослав Ненковски разпродава чрез deep web интернет сайтове из цял свят слонски бивни, рог от носорог, крокодилски нокти и кожа и др.След медийните сигнали турските власти започват пълни проверки на Мирослав Ненковски, както и на ловците, които той води в югоизточната ни съседка.

По информация на медията ни, Турция ще проверява всичко, свързано с Ненковски, тъй като имат основателното подозрение, че става дума за незаконен лов. Митницата на Летище София също ще проверява всички ловци, които заминават на лов в Турция и са били свързани или организирани в момента от Мирослав Ненковски.

Наред с това българските служби за сигурност, Агенция „Митници“ и НАП са изискали от службата за контрол на общоопасните средства (КОС) към МВР всички протоколи, които Мирослав Ненковски е водил за организиране на лов в чужбина и най вече в Турция, тъй като именно от турска страна службите са се активизирали да правят съвместна проверка и искат от България да се види за какви парични средства става въпрос и съответно с колко е ощетена хазната вследствие незаконните дейности на Ненковски.

Става въпрос за брутално пране на пари и прехвърляне на средства, споделят пред медията ни нашите източници от службите за сигурност.Нека припомним, че службите за сигурност и данъчните власти в България започнаха пълна проверка на  псевдоловеца Мирослав Ненковски. Само на първо четене при проверката изкачат фрапиращи факти от типа на това, че само за последната година българинът има над 200 пътувания зад граница, а реално нямал почти никакъв официален доход. 

Оказва се, че Ненковски пътувал из цял свят, често летял с бизнес класа и харчил луди пари, макар и официално да се водил за пълен бедняк. Експерти в тази сфера разказват пред други сайтове, че много често всичките доходи на подобни лица били изцяло в сивия сектор, като макар и официално те да нямали доходи, реално разполагали с милиони и поддържали стандарт за живот, достоен за истински Крес. По информация на други медии, случаят с Мирослав Ненковски бил идентичен, като последните години той демонстрирал скандално висок стандарт на живот, макар и да нямаш никакъв доход.

Проверка показва, че за последните 2 години Ненковски е организирал поне около 25 групи с 12 до 15 ловци във всяка за лов в Турция. От всеки един ловец той прибирал по средно 3500 евро, като в същото време истинската себестойността на всеки лов в Турция бил в размер на едва 500 евро. Въпреки че по груби сметки за това време Ненковски би трябвало да е прибрал около 1 милион евро, подобна печалба въобще не е отчетена, а както се вижда и данъци в такива размери по никакъв начин не са постъпвали в българската хазна.

За отбелязване е, че незаконната дейност на Ненковски е доста доходоносна. В най-новия доклад на IUCN за бракониерството на носорози и незаконната търговия, представен през август т.г., се отчита, че най-малко 2707 носорога са били бракониерски уловени в Африка между 2018 г. и 2021 г. Според официални данни рог от носорог се продава на черния пазар за 40 000 €/kg (при актуална цена на 1 kg злато от около 31 000 €), а цената на необработена слонова кост достига 620 €/kg. Костите от тигър се търгуват на цени до 900 €/kg.По данни на ООН, само търговията с рога от носорози годишно достига обем от близо 200 милиона евро.Нека припомним още, че според публикацията на американската онлайн медия mahalsa.us, където в журналистическо разследване първо се появява името на Мирослав Ненковски, вече са били изпратени сигнали за него до световния фонд за природа – WWF, както и до Международния съюз за защита на природата – IUCN.

Ненковски, който обича да се представя в България и сред познатите си като организатор на международни сафарита зад граница, е всъщност едно от лицата, забъркани в бруталната търговия с части от редки животни, пишат американските журналисти.

Сигнали срещу Ненковски са били получени в цял куп международни организации, занимаващи се с опазване и защита на животинските видове. В тях изрично се подчертавало, че българинът е един от главните организатори в тази престъпна дейност.Медията ни ще следи развоя на проверките в Турция срещу лицето Мирослав Ненковски.


Сподели

Related posts

Leave a Comment