Разследван в няколко държави бракониер продължава да набира групи за лов в Турция

Сподели

Мирослав Ненковски стана известен първо в американски медии, разкрили бракониерството му на части от защитени животни

Вече цял месец името на Мирослав Ненковски се спряга в редица медии, които се позовават на журналистическо разследване на американската онлайн медия mahalsa.us за международна схема за търговия с части и органи от редки и защитени животински видове.

Както и Само Истината съобщи по-рано, данъчните власти вече проверяват Мирослав Ненковски. Проверки за него текат и в Турция, където той редовно организира групи за лов. Наред с това българските служби за сигурност, Агенция „Митници“ и НАП са изискали от службата за контрол на общоопасните средства (КОС) към МВР всички протоколи, които Мирослав Ненковски е водил за организиране на лов в чужбина и най вече в Турция, тъй като именно от турска страна службите са се активизирали да правят съвместна проверка и искат от България да се види за какви парични средства става въпрос и съответно с колко е ощетена хазната вследствие незаконните дейности на Ненковски.
Само Истината вече научи, че в турски ловни форуми се пускат предупреждения, че въпросният Мирослав Ненковски е разследван и се препоръчва да не се сключват партньорски договори с него.
Въпреки това, Ненковски продължава да организира ловни групи са Турция, като събира от ловджиите многократно по-високи суми от нужните такси за югоизточната ни съседка, при това без да отчита нищо под формата на данъци и такси.

Нека припомним, че според проверка, за последните 2 години Ненковски е организирал поне около 25 групи с 12 до 15 ловци във всяка за лов в Турция. От всеки един ловец той прибирал по средно 3500 евро, като в същото време истинската себестойността на всеки лов в Турция бил в размер на едва 500 евро. Въпреки че по груби сметки за това време Ненковски би трябвало да е прибрал около 1 милион евро, подобна печалба въобще не е отчетена, а както се вижда и данъци в такива размери по никакъв начин не са постъпвали в българската хазна.
След като лицето Ненковски е станало обект на разследване на един куп български служби и е привлякло и международното внимание, както става ясно от американския материал, медията ни научи, че в момента и българската прокуратура се самосезира и ще започне проверки на този човек, най-малкото, защото само за октомври и ноември е организирал 6 групи по 15 човека, което е към 150 хиляди евро капаро, което вече бил взел, а в същото време той няма никаква отчетност. Също толкова групи организирал и за януари и февруари, като така смятал да закрие ловния сезон.

Става въпрос за брутално пране на пари и прехвърляне на средства, споделят пред медията ни нашите източници от службите за сигурност. Само на първо четене при проверката изкачат фрапиращи факти от типа на това, че само за последната година българинът има над 200 пътувания зад граница, а реално нямал почти никакъв официален доход.
По наша информация, Ненковски вече е събрал капаро за ловни групи през месеците октомври и ноември на стойност над 200 хиляди лева. Кани се да прибере капаро и за януари и февруари и прокуратурата ще се самосезира, за да стане ясно къде отиват тези пари. Напълно възможно е ловците, които се включват в групите за Турция, също да бъдат обект на проверки.
Нека припомним, че според американски медии, бракониерът Мирослав Ненковски се занимава и с продажби чрез deep web интернет сайтове из цял свят на слонски бивни, рог от носорог, крокодилски нокти и кожа и др. След медийните сигнали турските власти започват пълни проверки на Мирослав Ненковски, както и на ловците, които той води в югоизточната ни съседка.

За отбелязване е, че незаконната дейност на Ненковски е доста доходоносна. В най-новия доклад на IUCN за бракониерството на носорози и незаконната търговия, представен през август т.г., се отчита, че най-малко 2707 носорога са били бракониерски уловени в Африка между 2018 г. и 2021 г. Според официални данни рог от носорог се продава на черния пазар за 40 000 €/kg (при актуална цена на 1 kg злато от около 31 000 €), а цената на необработена слонова кост достига 620 €/kg. Костите от тигър се търгуват на цени до 900 €/kg.
По данни на ООН, само търговията с рога от носорози годишно достига обем от близо 200 милиона евро. Нека припомним още, че според публикацията на американската онлайн медия mahalsa.us, където в журналистическо разследване първо се появява името на Мирослав Ненковски, вече са били изпратени сигнали за него до световния фонд за природа – WWF, както и до Международния съюз за защита на природата – IUCN.
Сигнали срещу Ненковски са били получени в цял куп международни организации, занимаващи се с опазване и защита на животинските видове. В тях изрично се подчертавало, че българинът е един от главните организатори в тази престъпна дейност.
След като ловният сезон вече е открит, мераклиите за лов в Турция трябва да имат едно наум, ако техен организатор се окаже именно разследваното лице Мирослав Ненковски. Още повече, че след като и прокуратурата се самосезира, е съвсем логично нищо неподозиращите му клиенти да се окажат потенциално проверявани от разследващите органи, а според законите – и съучастници.


Сподели

Related posts

Leave a Comment